Prātam neaptverama ainava – pamesto piļu ciems Turcijā (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
"Burj Al Babas" ciemats Turcijā.
"Burj Al Babas" ciemats Turcijā. Foto: AFP / Scanpix

Nekustamo īpašumu tirgū, it īpaši luksusa un biznesa klases ēku būvniecībā, neveiksmes mēdz piemeklēt bieži – lielākais riska veicinātājs ir tieši finansiāli apsvērumi, kuru dēļ nākas apturēt ēku būvniecību un īpašuma attīstīšanu. Šāda liksta nesen atgadījusies kādiem Turcijas attīstītājiem, kas pēc 587 identisku pilīm līdzīgu mājiņu uzcelšanas nonākuši bankrotā un pārtraukuši projektu.

Piļu ciems atrodas samērā dziļā Ziemeļturcijas provinces reģionā, pilsētā Mundurnu, – no attāluma pilis izskatās gluži kā mirāža. Simtiem identisku piļu izkārtotas pedantiskās rindās un pēc skata atgādina klasiskās franču renesanses laika piļu un Disneja Pelnrušķītes pils sajaukumu. Visas ir trīsstāvu ēkas ar ieapaļu torni un mazāku tornīti virs ieejas. Katras trīs stāvu pils vērtība ir 370 000 līdz 530 000 dolāru.

Foto: AFP / Scanpix

Šo savdabīgo ciematiņu jeb tā dēvēto Burj Al Babas īsteno vietējie Turcijas nekustamo īpašumu attīstītāji Sarot Group, kas tā būvniecībā ir ieguldījuši 205 miljonus dolāru. Pēdējos gados Turcijā ir ievērojami pieaugusi inflācija un vietējās valūtas, turku liras, kurss, kas tiešā veidā ir ietekmējis arī nekustamo īpašumu tirgu – gan vietējie iedzīvotāji, gan ārvalstu investori un pircēji šobrīd izvairās no pārsteidzīgiem lēmumiem un nekustamā īpašuma iegādes.

Foto: AFP/SCANPIX

Kopumā Sarot Group vēlējās uzcelt 732 ēkas, taču bankrotā nonāca, esot jau pie 587 mājiņas un centrālās celtnes, kur būtu atradušies veikali, kinoteātri, restorāni, konferenču zāles, tikšanās telpas un arī bērnu rotaļlaukums. Šī mazā pilsētiņa top jau kopš 2014. gada, tomēr, sākoties Turcijas ekonomiskajai krīzei, Sarot Group jau novembrī pieteica bankrotu – nekustamo īpašumu attīstītājam ir parādi 27 miljonu vērtībā.

Foto: AFP / Scanpix

Līdz bankrota pieteikšanai bija plānots, ka katrā mājā būs iebūvēta sauna, turku vannas un arī tvaika telpas. Savukārt dzīvojamo māju tuvumā bija plānots uzbūvēt basketbola un futbola laukumus, tenisa kortus un arī akvaparku.

Lai gan ciemata būvniecība ir apstājusies un šobrīd tas izskatās vairāk kā spoku pilsēta, Sarot Group pārstāvji uz to lūkojas ar optimismu. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Mezērs Jerdelens apgalvo, ka jau drīzumā ciemata būvniecība atsāksies. “Šā projekta vērtība ir virs 200 miljoniem dolāru. Mums vajag tikai pārdot 100 savrupnamus, lai nokārtotu savas parādsaistības. Es ticu, ka mēs tuvāku četru līdz piecu mēnešu laikā tiksim ārā no krīzes un jau 2019. gada laikā “iekustināsim” iesākto projektu,” tā žurnālam “Dezeen” atklāj Sarot Group valdes priekšsēdētājs Jerdelens.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu