Informācija par likumpārkāpumiem iepirkumos "bija šoks Rīgas domei un "Škoda Transportation"" (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja ar "Rīgas satiksmes" veiktajiem iepirkumiem saistītajā kriminālprocesā aizturētais bijušoais pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens tiek konvojēts uz tiesas sēdi Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā, kur lems par drošības līdzekļa piemērošanu.
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja ar "Rīgas satiksmes" veiktajiem iepirkumiem saistītajā kriminālprocesā aizturētais bijušoais pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens tiek konvojēts uz tiesas sēdi Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā, kur lems par drošības līdzekļa piemērošanu. Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas pilsētas pašvaldība un uzņēmums "Škoda Transportation" turpinās pārrunas, lai atrastu "pieņemamu tiesisku risinājumu piegādes jautājumos" sabiedriskā transporta iepirkumos, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S) otrdien tikās ar Čehijas vēstnieku Latvijā Miroslavu Koseku, "Škoda Transportation" pārdošanas viceprezidentu Zdeneku Majeru un valdes locekli un sabiedrisko attiecību viceprezidentu Staņislavu Staneku.

Kā teikts pašvaldības paziņojumā, tikšanās laikā dalībnieki uzsvēruši, ka informācija saistībā ar iespējamiem likumpārkāpumiem pēdējo iepirkumu organizēšanā "bija šoks Rīgas domei un uzņēmumu grupai  "Škoda Transportation"". Ušakovs un uzņēmumu grupas jaunās vadības pārstāvji apliecinājuši ieinteresētību, lai pilnībā tiktu izmeklēti visi jautājumi, kas saistīti ar pēdējiem trolejbusu un zemās grīdas tramvaju iepirkumiem.

Visas puses paudušas dziļu satraukumu par to, ka "šī problēma" var apdraudēt "godīgas, profesionālas un abpusēji izdevīgas" ilggadējas iepriekšējās sadarbības rezultātus. Pašlaik pasažierus Rīgas ielās pārvadā 33 tramvaji un vairāk nekā 200 "Škoda" trolejbusi. Neskatoties uz sabiedriski politisko iekārtu maiņu, organizācijas formu un īpašniekiem, "Škoda" gadu desmitiem ir bijis ārkārtīgi nozīmīgs Rīgas partneris, tāpat kā Rīga tāda ir bijusi uzņēmumu grupai "Škoda Transportation", teikts pašvaldības paziņojumā.

Pēc pašvaldības sniegtās informācijas, puses sarunās atzīmējušas, ka iepirkumu pārtraukšana varot izraisīt dažāda veida zaudējumus gan Rīgai, gan "Škoda Transportation" uzņēmumu grupai. Pilsētai kaitējums tiekot nodarīts, jo tiek atlikti tramvaju un trolejbusu modernizācijas plāni, kas ir nepieciešami tālākajai sabiedriskā transporta sistēmas attīstībai, savukārt uzņēmums zaudē tam būtisku līgumu. Tikšanās laikā abas puses nonākušas "pie sapratnes par nepieciešamību turpināt pārrunas, lai atrastu abām pusēm pieņemamu tiesisku risinājumu pašreizējās piegādes jautājumos, īpaši ņemot vērā Rīgas sabiedriskā transporta pasažieru intereses".

"Škoda Transportation" uzņēmumu grupa sarunā paziņojusi par gatavību "attīstīt pozitīvas attiecības" un par saviem plāniem Rīgā būvēt servisa centru ar rezerves daļu noliktavu, kas ļaušot ekspluatēt vairāk nekā 300 Rīgā kursējošās "Škoda" transporta tehnikas vienības.

Rīgas pilsētas pašvaldība apagalvoja, ka soda sankciju jautājums par iespējamajiem kavējumiem pēdējās piegādēs šodienas sanāksmē netika apspriests. "Rīgas satiksmes" eksperti un "Škoda Transportation" uzņēmumu grupa detalizēti apspriedīšot šo tēmu, lai atrastu abpusēji pieņemamu tiesisku risinājumu.

Ušakovs šodien pavēstīja, ka atbilstoši pēdējām OECD rekomendācijām par valsts uzņēmumiem "Rīgas satiksmē" izveidota jauna padome, kā arī informēja par "jaunas profesionālās valdes izveidi", par darbu pie uzņēmuma budžeta un par korekcijām attīstības plānos.

Atsevišķi esot runāts par pašvaldības plāniem samazināt privātā autotransporta izmantošanu Rīgas centrā un par to, kā motivēt rīdziniekus un pilsētas viesus aktīvāk izmantot sabiedrisko transportu. Šie plāni nozīmējot, ka pēc situācijas stabilizācijas "Rīgas satiksme" būs gatava atsākt jaunu sabiedriskā transporta vienību iepirkumus, vienlaicīgi ievērojami pastiprinot kontroli pār iepirkumu procedūru gaitu, teikts pašvaldības paziņojumā.

Rīgas mērs īpaši atzīmējis, ka Rīgā vienmēr augstu vērtēta "Škoda Transportation" uzņēmumu grupas produkcijas kvalitāte un cenu politika. Mērs arī izteicis pieņēmumu, ka uzņēmumu grupa "Škoda Transportation" piedalīsies jaunos iepirkumu konkursos, bet uzņēmumu grupas pārstāvji pauda pārliecību par savām iespējām piedalīties no jauna izsludinātos konkursos.

Jau ziņots, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis kriminālprocesu saistībā ar trim "Rīgas satiksmes" iepirkumiem, kas saistīti ar transportlīdzekļu iegādi. Viens no tiem ir "Rīgas satiksmes" 2016.gada zemās grīdas tramvaju iepirkums, kura kopējā summa bija 62 597 477 eiro. Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka šī iepirkuma rezultātā tika noslēgts līgums starp "Rīgas satiksmi" un Čehu uzņēmumu "Škoda transportation" par 20 zemās grīdas tramvaju piegādi.

Otrs ir 2013.gada "Rīgas satiksmes" rīkots iepirkums par trolejbusu piegādi, kura kopējā summa bija 131 646 135 eiro. Kā noskaidroja LETA, šajā iepirkumā uzvarēja Čehijas uzņēmums "Škoda Electric", saņemot tiesības piegādāt 125 trolejbusus.

Trešais iepirkums ir 2013.gadā "Rīgas satiksmes" veiktais iepirkums par autobusu piegādi 75 808 297 eiro apmērā. LETA noskaidroja, ka tajā uzvarējis Polijas uzņēmums "Solaris Bus&Coach" un tas paredz Rīgai piegādāt 175 jaunus autobusus, visu piegādi noslēdzot 2019.gadā.

Reaģējot uz KNAB operatīvajām darbībām, visi pieci "Rīgas satiksmes" līdzšinējās valdes locekļi iesniedza Uškovam atlūgumus. Tikmēr Ušakovs iecēlis pagaidu valdi četru cilvēku sastāvā. Pagaidu valdi vada Matīss, kā arī tajā iekļauti "Rīgas satiksmes" darbinieki Edmunds Zivtiņš, Jānis Geduševs un bijušais Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktora pienākumu izpildītājs Armands Krūze.

Iespējas lauzt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja izmeklētajā korupcijas lietā figurējošo RS iepirkumu līgumus vērtē auditorkompānija "Ernst&Young Baltic".

Tāpat ziņots, ka "Rīgas satiksmes" valde parakstīja un nosūtīja vēstules uzņēmumiem "Škoda Electric", "Škoda Transportation" un "Solaris Bus&Coach", kurās pieprasa atmaksāt līgumsodus 6,5 miljonu eiro apmērā par laicīgi nepiegādātajiem tramvajiem, trolejbusiem un autobusiem.

Saskaņā ar noslēgtajiem iepirkuma līgumiem, no pasūtītajiem 20 zemās grīdas tramvajiem Rīgai nav piegādāti 13 tramvaji, par ko līgumsods aprēķināts 2,18 miljonu eiro apjomā.

No pasūtītajiem 100 trolejbusiem Rīgai nav piegādāti 45 trolejbusi, par ko līgumsods aprēķināts 3,41 miljona eiro apmērā. Savukārt par 140 autobusu piegādes kavējumiem kopējais līgumā paredzētais sods ir aprēķināts 941 797 eiro apjomā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu