Darba devējiem šogad nāksies maksāt vairāk, lai noturētu un piesaistītu darbiniekus (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixels.com

Sakarā ar bezdarba samazināšanos valstī un pieprasījuma pēc darbaspēka palielināšanos uzņēmējiem šogad nāksies atvēlēt vairāk līdzekļu darbinieku noturēšanai un piesaistīšanai, to intervijā laikrakstam "Dienas bizness" atzinuši vairāki eksperti.

«Darba tirgū šobrīd vienaldzīgo nav. Darba devējs kļūst arvien vairāk lūdzošs un darba ņēmējs – vairāk pieprasošs. Darba devēji arvien domā, kā piesaistīt, iesaistīt un noturēt darbiniekus, savukārt darba ņēmēji sajūt pieprasījumu un ir gatavi izskatīt jaunas darba iespējas. Globāli atalgojuma pieaugums šogad tiek plānots 2–4% robežās, Latvijā tas varētu būt 3%,» uzskata SIA Eiro Personāls vadītāja Evita Mackeviča.

Pēc viņas domām, vērtīgu darbinieku kategorijā atalgojuma pieaugums būs 30–50% un atalgojuma lielākais pieaugums turpināsies jomās, kurās jau ilgāku laiku ir sīva konkurence, proti, informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) un inženierzinātnēs.

Latvijā pagājušā gada beigās reģistrētā bezdarba līmenis bija 6,4% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,2 procentpunktiem vairāk nekā mēnesi iepriekš, taču par 0,4 procentpunktiem mazāk nekā 2017.gada beigās, aģentūra LETA uzzināja Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA).

2018.gada beigās NVA bija reģistrēti kopumā 59 588 bezdarbnieki, kas ir par 2133 cilvēkiem vairāk nekā mēnesi iepriekš, taču par 3533 cilvēkiem mazāk nekā 2017.gada beigās.

Zemākais reģistrētā bezdarba līmenis pagājušā gada beigās bija Rīgas reģionā - 4,2%, kas ir par 0,1 procentpunktu mazāk nekā 2017.gada beigās, bet augstākais reģistrētā bezdarba līmenis bija Latgales reģionā - 14,7%, kas gada laikā ir samazinājums par 1,1 procentpunktu.

Vienlaikus Zemgalē reģistrētā bezdarba līmenis pagājušā gada beigās bija 6,2% (2017.gada beigās - 6,5%), Vidzemē - 6,4% (7,5%), bet Kurzemē - 7,5% (7,7%).

NVA dati liecina, ka Rīgā reģistrētā bezdarba līmenis 2018.gada beigās bija 3,9%, kas ir par 0,1 procentpunktu mazāk nekā gadu iepriekš.

2017.gada beigās Latvijā reģistrētā bezdarba līmenis bija 6,8% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu