Gripas epidēmija turpinās: Kam jābūt īpaši uzmanīgiem šajā laikā?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pašreizējos mainīgajos laika apstākļos, kad vienu dienu ir mīnusi un nākamajā jau plusi, aktīvi notiek respiratoru infekciju izplatība. Mainīgie laikapstākļi novājina organisma aizsargspējas un veicina elpceļu slimības izraisošo vīrusu izplatīšanos. Tā ir gan gripa, gan arī citi respiratori vīrusi, portālu TVNET informē Austrumu slimnīcas pārstāve Inguna Potetinova.

Īpaši uzmanīgiem jābūt hronisku plaušu slimību pacientiem, kam gripa vai cita respiratora vīrusslimība var izraisīt saasinājumu, norāda Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas pneimonoloģe Madara Tirzīte.

“Visbiežāk organisms pats 7–10 dienu laikā uzveic elpceļu vīrusinfekciju, un nekāda īpaša ārstēšana nav nepieciešama. Tomēr daļā gadījumu slimība ieilgst, attīstoties deguna blakusdobumu iekaisumam, pneimonijai jeb plaušu karsonim vai citiem sarežģījumiem, un tad gan bez ārsta palīdzības neiztikt,” saka Tirzīte.

Ja slimība ieilgusi, cilvēkam nevajadzētu "zīlēt", kas par vainu, bet gan vērsties pēc palīdzības pie ārsta. “Cilvēks pats bieži nespēj izvērtēt, vai viņš ir saslimis ar vīrusu vai baktēriju izraisītu infekciju.

Taču tas ir ļoti svarīgi, jo bakteriālas infekcijas gadījumā nepieciešama ārstēšana ar antibiotikām, savukārt vīrusu infekcijas gadījumā antibiotikas nav efektīvas un var pat pasliktināt stāvokli,” skaidro Tirzīte.

Pneimonoloģe uzsver, ka līdzīgi simptomi kā saaukstēšanās gadījumā raksturīgi daudzām slimībām, arī ļoti nopietnām, kuru gadījumā svarīgi pēc iespējas ātrāk sākt ārstēšanu. Hronisko plaušu slimību pacienti ir aicināti būt īpaši vērīgi pret savu veselību.

Iepriekš vēstīts, ka Latvijā ir izsludināta gripas epidēmija. Slimību Profilakses un kontroles centrs (SPKC) atgādina, ka gripas simptomi parādīšanās gadījumā uzreiz ir jāvēršas pie sava ģimenes ārsta. SPKC uzsver, ka gripas slimniekam noteikti ir jāpaliek mājās, jo, ejot uz darbu, pacients riskē ar slimības saasināšanos un citu cilvēku aplipināšanu ar gripas vīrusu.

SPKC norāda, ka imunitāti pret gripu var izveidot arī mākslīgi, ievadot organismā vakcīnu, taču jāņem vērā, ka gripas vīrusa mainības dēļ katru gadu vakcīna ir jāizstrādā no jauna, līdz ar ko arī jāvakcinējas ir katru gadu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu