ASV: Maduro nav pilnvaru pārtraukt diplomātiskās attiecības un izraidīt diplomātus (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Venecuēlas prezidentam Nikolasam Maduro nav pilnvaru pārtraukt diplomātiskās attiecības ar ASV un izraidīt diplomātus, trešdien paziņoja ASV Valsts departaments.

"ASV neatzīst Maduro režīmu par Venecuēlas valdību," teikts Valsts departamenta paziņojumā.

"Atbilstoši ASV neuzskata, ka bijušajam prezidentam Nikolasam Maduro būtu juridiska vara pārtraukt diplomātiskās attiecības ar ASV vai pasludināt mūsu diplomātus par persona non grata."

Valsts departaments savā paziņojumā piebilda, ka Vašingtona, kas atbalsta Venecuēlas opozīcijas kontrolētās Nacionālās sapulces (parlamenta) spīkera Huana Gvaido lēmumu pasludināt sevi par prezidenta pienākumu izpildītāju, apsveic jaunā valsts vadītāja lēmumu saglabāt diplomātiskās attiecības ar visām valstīm.

"ASV atbalsta pagaidu prezidentu Huanu Gvaido, demokrātiski ievēlēto Nacionālo sapulci un Venecuēlas tautu, kas mierīgi atjauno konstitucionālo kārtību savā valstī.

"Mēs esam gatavi atbalstīt pagaidu prezidentu Gvaido, kamēr viņš veido pārejas valdību un pilda savus konstitucionālos pienākumus kā pagaidu prezidents, tostarp nosakot diplomātisko pārstāvju statusu ASV un citās valstīs."

Valsts departaments sava paziņojuma noslēgumā aicināja Venecuēlas armiju, kuras atbalsts ir svarīgs Maduro viņa varas saglabāšanai, "turpināt visu Venecuēlas pilsoņu, kā arī ASV un citu ārvalstu pilsoņu Venecuēlā labklājības aizsargāšanu".

"ASV veiks attiecīgas darbības, lai sauktu pie atbildības katru, kas apdraud mūsu misijas un tās personāla drošību," brīdināja Valsts departaments.

Jau ziņots, ka Nacionālās sapulces priekšsēdētājs Huans Gvaido trešdien pasludināja sevi par prezidenta pienākumu izpildītāju. Tas notika, kad, sekojot viņa aicinājumam, Venecuēlas pilsētu ielās izgājuši simtiem tūkstošiem cilvēku, kas pieprasa prezidenta Nikolasa Maduro atkāpšanos.

ASV prezidents Donalds Tramps ir paziņojis, ka oficiāli atzīst Gvaido par Venecuēlas valsts galvas pienākumu izpildītāju, un uzsvēris, ka vienīgais leģitīmais varas atzars Venecuēlā ir Nacionālā sapulce, ko ievēlējusi venecuēliešu tauta.

Tramps vērsies arī pie citu rietumvalstu valdībām ar aicinājumu atzīt opozīcijas līderi par Venecuēlas pagaidu prezidentu un paudis apņēmību turpināt izdarīt spiedienu uz Maduro režīmu.

Savukārt Maduro trešdien paziņoja, ka sarauj diplomātiskās saites ar ASV. "Esmu nolēmis saraut diplomātiskās un politiskās saites ar ASV imperiālistisko valdību," Karakasā uzrunājot gavilējošo atbalstītāju tūkstošus, sacīja Maduro.

Viņš arī pateica, ka ASV delegācijai Venecuēla jāatstāj 72 stundu laikā.

FOTO: Nemieri Venecuēlā

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu