Tuvāko gadu laikā jāatjauno teju visu padomju laikos celto ēku balkoni

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Tuvāko gadu laikā jāatjauno teju visu padomju laikos celto ēku balkoni, teikts pēc Ekonomikas ministrijas (EM) pasūtījuma veiktajā pētījumā par sērijveida daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku balkonu konstrukciju mehānisko stiprību un stabilitāti, ko veicis uzņēmums SIA "CMB".

Pētījuma ietvaros "CMB" apskatīja 1090 balkonu konstrukcijas 29 daudzdzīvokļu mājās. Konkrētāk -  laika posmā no 1950.gada līdz 1991.gadam būvētās 316. un 318. sērijas daudzdzīvokļu mājas.

Pētījumā noskaidrots, ka vairums balkonu ir sliktā stāvoklī, tiesa, lielākajai daļai balkonu - 316. sērijas mājām 96% gadījumu un 318. sērijas mājām 85% gadījumu - konstatētās problēmas ir novēršamas ar balkonu konstrukciju remontu vai izstrādājot tipveida risinājumus balkonu konstrukciju atjaunošanai.

No apskatītajiem 316. sērijas māju balkoniem 418 gadījumos tika konstatēti korozijas radīti bojājumi tērauda profiliem, bet 45% balkoniem bez pamatbojājumiem netika konstatēti papildu bojājumi.

Pētījuma autori ierosina 316. sērijas māju balkonu tērauda profilus piecu gadu laikā attīrīt no korozijas un pārklāt ar aizsargpārklājumu, papildus paredzot lietus ūdens novadīšanu no balkona. 51% pārbaudīto balkonu trīs gadu laikā nepieciešams veikt lokālus remontdarbus, lai nepieļautu balkonu stāvokļa pasliktināšanos. Savukārt 3% balkonu ir tādi bojājumi, kuru novēršanai nepieciešami darbietilpīgi remontdarbi, gada laikā tos demontējot vai pastiprinot, bet 1% balkonu ir tik sliktā stāvoklī, ka būtu jāpārtrauc to ekspluatēšana.

Pētījumā norādīts, ka 316.sērijas mājai viena balkona bojājumu novēršanai nepieciešamās izmaksas aplēstas no 389 eiro par pamatbojājumu novēršanu līdz par 3276 eiro par jauna balkona izbūvi.

Tāpat apskatīti 672 balkoni 318. sērijas daudzdzīvokļu mājās, kur 17% gadījumu netika konstatēti būtiski bojājumi vai tika konstatēti nenozīmīgi bojājumi, kas būtu novēršami piecu gadu laikā. 68,4% balkonu trīs gadu laikā ir jāveic lokāli labojumi, 14,3% balkonu gada laikā jāveic apjomīgs remonts, bet 0,3% balkonu ekspluatācija būtu jāpārtrauc.

318. sērijas mājai viena balkona bojājumu novēršanai nepieciešamās izmaksas aplēstas, sākot ar 224 eiro par pamatbojājumu novēršanu līdz pat 3418 eiro par jauna balkona izbūvi.

Lai risinātu situāciju ar balkoniem, pētījuma autori iesaka veikt izmaiņas regulējumā, respektīvi, Ministru kabineta noteikumos par dzīvojamās mājas apskati, tehnisko apkopi, kārtējo remontu un energoefektivitātes minimālajām prasībām, tajos iekļaujot prasību par balkonu tehnisko apskati, ko veiktu sertificēti būvspeciālisti vai būvkomersanti, kā arī paredzot termiņus, kādos bojājumi jānovērš.

Priekšlikums regulējuma izmaiņām paredz balkonu atjaunošanu veikt 1-5 gadu laikā atkarībā no bojājumu pakāpes.

Jau ziņots, ka EM pērn oktobrī izsludināja iepirkumu par sērijveida daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku balkonu konstrukciju mehāniskās stiprības un stabilitātes izpēti un tipveida risinājumu, kurā uzvarēja SIA "CMB".

"CMB" bija vienīgais pretendents iepirkumā, tomēr tā kvalifikācija atbilda iepirkumā noteiktajām prasībām, tāpat uzņēmuma piedāvājums paredzēja pakalpojumu veikt par 41 080 eiro, kas atzīts kā saimnieciski izdevīgs piedāvājums.

Ministrijā iepriekš norādīja, ka Latvijā ievērojams iedzīvotāju skaits dzīvo daudzdzīvokļu ēkās, kas ir uzbūvētas laika posmā no 1950.gada līdz 1991.gadam un kas ilgstoši atrodas ekspluatācijā.

EM ieskatā, ir nepieciešams noteikt ēku balkonu tehnisko stāvokli, piedāvāt iedzīvotājiem efektīvus to atjaunošanas vai pārbūves risinājumus. "Tas veicinās savlaicīgu dzīvokļu īpašnieku lēmumu pieņemšanu par atbilstošu atjaunošanas vai pārbūves darbu veikšanu, tādējādi mazinot arī iespējamos iedzīvotāju veselībai un dzīvībai apdraudējuma riskus," skaidroja EM.

Iepirkuma mērķis bija novērtēt būvniecības periodā no 1950.gada līdz 1991.gadam  būvētās 316.sērijas vai 318.sērijas daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku balkonu tehnisko stāvokli, piedāvāt efektīvus tipveida risinājumus ēku konstrukciju mehāniskās stiprības un stabilitātes atjaunošanai, kā arī sniegt priekšlikumus ēku ekspluatācijas normatīvā regulējuma izmaiņām. Tāpat iepirkuma uzvarētājam bija jāsagatavo trīs balkonu pārbūves vai atjaunošanas tipveida risinājumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu