EP prezidents: Maduro jāatkāpjas no amata (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Nemieri Venecuēlā
Nemieri Venecuēlā Foto: SCANPIX

Venecuēlas prezidentam Nikolasam Maduro nekavējoties jāatkāpjas no amata, lai brīvu un taisnīgu vēlēšanu ceļā varētu notikt varas nodošana mierīgā ceļā, ceturtdien aicināja Eiropas Parlamenta (EP) prezidents Antonio Tajāni.

Izsakoties kategoriskāk par citiem Eiropas Savienības (ES) līderiem, kas tiešā veidā Maduro atkāpšanos nav pieprasījuši, Tajāni Venecuēlas parlamenta spīkeru Huanu Gvaido, kas sevi vakar pasludināja par prezidenta pienākumu izpildītāju, raksturoja kā Eiropas vienīgo leģitīmo sarunu biedru.

"Ņemot vērā milzīgo neapmierinātību, Maduro tagad ir jāaiziet," paziņojumā norādīja EP prezidents.

"Ir skaidrs, ka Venecuēlas tautai ir apnicis Maduro neleģitīmais režīms, kas prezidentūru neizcīnīja brīvās un taisnīgās vēlēšanās un kas turas pie varas, ieslogot cietumā opozīciju."

"Prezidents Huans Gvaido Venecuēlā ir vienīgais institucionālais sarunu biedrs, jo viņš ir tas, kuram ir demokrātiskā leģitimitāte," norādīja Tajāni.

"Mums ir ļoti lielas bažas par režīma vardarbības un represiju riskiem plašo protesta demonstrāciju apstākļos."

"Brīvās un ticamās vēlēšanās ir jāsagatavo mierīga varas nodošana," norādīja EP prezidents.

Gvaido sevi par Venecuēlas prezidenta pienākumu izpildītāju pasludināja trešdien, kad, sekojot viņa aicinājumam, Venecuēlas pilsētu ielās bija izgājuši simtiem tūkstošiem cilvēku, lai pieprasītu Maduro atkāpšanos.

Tūlīt pēc tam ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka oficiāli atzīst Gvaido par Venecuēlas valsts galvas pienākumu izpildītāju.

Vairākas citas valstis, pārsvarā Amerikā, sekojušas ASV paraugam. Savukārt tādas valstis kā Krievija, Turcija, Bolīvija un Meksika turpina atzīt Maduro.

ES nepauda tiešu atbalstu Gvaido, bet aicināja sarīkot Venecuēlā "brīvas un ticamas vēlēšanas".

Krievija paudusi nopēlumu rietumvalstīm, kas atbalstījušas Gvaido.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu