Āgenskalna tenisa kortu īpašnieki sola nenojaukt vēsturisko ēku (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: wikimapia

SIA "Centrālais tenisa klubs" (CTK), kas ir Āgenskalnā, Baldones ielā 7, esošo tenisa kortu īpašnieki, sola, ka vēsturiskā sporta kompleksa ēka netiks nojaukta, tomēr konkrētas nākotnes ieceres definēt vēl nevar.

Ceturtdienas vakarā Rīgas domē notika lokālplānojuma apspriede, kas paredz Baldones ielā 7 esošajai teritorijai mainīt noteikto zemes lietošanas veidu, kā rezultātā varētu tikt likvidēts vairāk nekā 100 gadus sens sporta klubs Āgenskalnā.

Lokālplānojuma pasūtītājs ir CTK, un tā mērķis ir publiskās apbūves teritoriju mainīt uz jaukta centra apbūves teritoriju, kas nozīmē, ka tur būs atļauts būvēt skolas, biroja ēkas, sporta klubus, tirdzniecības centrus un cita veida ēkas. Maksimālais apbūves stāvu skaits šai vietā plānots četru stāvu augstumā. Kā novēroja aģentūra LETA, sanāksmē piedalījās aptuveni 30 iedzīvotāji, tostarp vairāki tenisa treneri un spēlētāji.

Tenisa trenera ar 40 gadu pieredzi Lauma Jaunzeme pastāstīja, ka šajā klubā bērnus trenē jau vairāk nekā 15 gadus. "Šeit trenējas aptuveni 200 bērni, neskaitot pieaugušos. Cilvēki šurp brauc no visas Pārdaugavas un arī Pierīgas - Jūrmalas, Mārupes, Garkalnes un citām vietām. Šai ēkai vienkārši vajag dot otro elpu un te varētu būt tenisa akadēmija, sporta viesnīca vai citam tamlīdzīga vieta," pauda Jaunzeme.

Arī kādreizējā sportiste Vivita Vaivare klātesošajiem pastāstīja, ka pirmo reizi šajā klubā sākusi spēlēt pirms 60 gadiem un savulaik bijusi desmitkārtēja republikas čempione tenisā. Viņa joprojām turpinot šajā iestādē trenera gaitas un pie viņas nākot trenēties ne tikai bērni, bet arī vecāka gada gājuma cilvēki no visas Rīgas un Pierīgas. "Tenisa pasaulei šis būtu sāpīgs trieciens, ja tur tiktu likvidēta sporta funkcija," sacīja iedzīvotāja.

Ēkas vēsturisko vērtību un unikalitāti uzsvēra arī Latvijas Sporta muzeja pētniece Rita Apine un arhitekts Pēteris Blūms. Atbalstu tenisa funkcijas saglabāšanai pauda arī Latvijas Tenisa savienības pārstāvis un tenisists Kārlis Lejnieks, kā arī Rīgas Valsts vācu ģimnāzijas padomes priekšsēdētājs Egils Bisenieks. Viņš pauda viedokli, ka tenisa klubs un ģimnāzija ir šī rajona psiholoģiskais centrs un jelkāda tirdzniecības centra izveide palielinātu dažādus draudus bērnu drošībai.

"Palielinātos satiksmes intensitāte, pieaugtu dažādi draudi, kas saistīti ar alkohola un citu aizliegto vielu iegādi, kā arī citas lietas. Mūsu uzskats ir, ka šis sporta klubs ir jāsaglabā pašreizējā veidolā, protams, ieguldot tā atjaunošanā," sacīja Bisenieks.

CTK pārstāvis Igors Bažanovs klātesošajiem gan sacīja, ka pagaidām skaidras attīstības ieceres īpašniekiem neesot. "Jaunais Rīgas teritorijas plānojums līdz 2030. gadam paredz šajā vietā dzīvojamās apbūves funkciju, kas nozīmē, ka sporta funkcija tur nebūtu iespējama. Lokālplānojumu mēs izstrādājam tāpēc, lai nākotnē mums tur nebūtu jābūvē dzīvojamās mājas, bet, lai mums būtu plašākas attīstības iespējas. Pagaidām mēs vēl nesaprotam, ko īsti tur varēsim darīt," sacīja Bažanovs.

Vienlaikus viņš apstiprināja, ka ir notikušas sarunas arī ar "Lidl Latvia" pārstāvjiem un zemesgrāmatā ir ielikta pirkuma līguma atzīme. Pilsētas attīstības departamenta pārstāvji klātesošajiem skaidroja, ka līguma atzīme vēl nenozīmējot īpašuma pārpirkšanu un teritorijas īpašnieks joprojām ir CTK. "Tas nozīmē, ka ir pirkuma līgums, kuru neviens nav redzējis, kurā abas puses ir atrunājušas darījuma nosacījumus. Ja šie nosacījumi tiks izpildīti, visticamāk darījums notiks, ja ne, tad nē," pauda departamenta pārstāvji. Bažanovs gan norādīja, ka "Lidl" prasības ir tik sarežģītas, ka tās diez vai izdosies izpildīt.

Viņš arī pastāstīja, ka uzņēmums atsaucis būvatļauju, kas paredzētu sporta kompleksa ēkas nojaukšanu, jo to īstenot liegusi būvvalde. "Pagaidām mēs nesaprotam, ko jaunais plānojums mums ļaus tur darīt, tāpēc nākotnes ieceres komentēt nevaram," izvairīgi bija CTK pārstāvji.

Pilsētas attīstības departamenta pārstāvji atzina, ka viens no veidiem, kā pašvaldība varētu ietekmēt teritorijas nākotnes attīstību, būtu to pārpērkot.

Lokālplānojuma publiskā apspriede norisināsies līdz 5.februārim un līdz šim brīdim ikviens interesents tiek aicināts iesniegt savus priekšlikumu lokālplānojuma pilnveidei.

Kā ziņots, Baldones ielā 7 jau kopš 1910.gada atrodas Āgenskalna sporta un vingrošanas biedrības nams. 20.gadsimta 30.gados šajā vietā izbūvēti tenisa korti, kuri tur darbojas arī patlaban. Teritorijā atrodas četri slēgtie tenisa korti, kas atrodas zem aptuveni 10 metrus augsta piepūšamā gaisa kupola un divi atvērti tenisa korti.

Āgenskalna apkaimes biedrība sākusi parakstu vākšanu, lai šo ieceri apturētu. Apkārtnes iedzīvotāji ir nobažījušies, ka pēc lokālplānojuma un zemes lietošanas veida izmaiņām šajā vietā tiks uzbūvēts lielveikals, lai gan tur vairāk nekā 100 gadus ir atradies sporta klubs. Parakstīt vēstuli iespējams tuvējā veikalā "LaTS", Kuldīgas ielā 32, Kalnciema kvartāla kafejnīcā un Sporta muzejā, Alksnāja ielā 9.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu