Partiju izdevumi EP priekšvēlēšanu kampaņai nedrīkst pārsniegt € 430 221 (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ernests Dinka, Saeima

​Partiju priekšvēlēšanu izdevumi, gatavojoties Eiropas Parlamenta vēlēšanām (EP), nedrīkstēs pārsniegt 430 211,36 eiro, aģentūra LETA uzzināja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB).

Šie ierobežojumi attieksies uz 120 dienu ilgo priekšvēlēšanu aģitācijas periodu pirms EP vēlēšanām. Tas sāksies sestdien, 26. janvārī, un turpināsies līdz 25. maijam.

Partijas un partiju apvienības, kas iesniegušas deputātu kandidātu sarakstu, priekšvēlēšanu izdevumos varēs tērēt līdz 430 221,36 eiro.

Savukārt viena nesaistīta persona jeb persona, kas aģitē savā vārdā un kas nav saistīta ar partiju un konkrēto kandidātu, priekšvēlēšanu aģitācijai drīkstēs iztērēt 6450 eiro, kas atbilst 15 minimālajām mēnešalgām.

Šoreiz tiks ierobežoti arī Eiropas politisko partiju izdevumi priekšvēlēšanu aģitācijai savā vārdā. Proti, tās šim mērķim varēs izmantot 43 022,14 eiro jeb 10% no nacionālajām partijām un to apvienībām noteiktajiem priekšvēlēšanu tēriņiem.

Par ierobežojumu Eiropas politiskajām partijām Latvijas parlaments lēma 2017.gadā. Tiek norādīts, ka šajā gadījumā runa ir par šo partiju pašu īstenoto kampaņu, kas ir neatkarīga no nacionālajām kampaņām.

KNAB uzsver, ka šajā laikā noteikti stingri ierobežojumi attiecībā uz priekšvēlēšanu aģitāciju, tostarp attiecībā uz priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanu.

Tai skaitā stingri ierobežojumi attiecināti uz aģitācijas materiālu izvietošanu elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos, preses izdevumos un publiskajās vietās. Proti, ir atļauts izvietot apmaksātu priekšvēlēšanu aģitāciju tikai pie tiem reklāmas pakalpojumu sniedzējiem, kuri līdz pērnā gada 27. decembrim ir nodeklarējuši priekšvēlēšanu aģitācijas izcenojumus.

Kā ziņots, EP vēlēšanas Latvijā notiks 25. maijā, un no Latvijas būs jāievēl astoņi deputāti.

Iesniegt sarakstu EP vēlēšanām drīkst Latvijā reģistrētas partijas un partiju apvienības, kurās ir ne mazāk kā 500 biedru. Sarakstā drīkst iekļaut līdz 16 deputātu kandidātiem.

Kandidātu sarakstu iesniegšana vēlēšanām notiks no 6.marta līdz 21.martam.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu