Lauksaimnieki: Valdībai jāievieš samazinātā PVN likme arī citiem pārtikas produktiem (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ziemāju lauks rudenī.
Ziemāju lauks rudenī. Foto: Edijs Pālens/LETA

Valdībai būtu jāievieš samazinātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme arī citiem pārtikas produktiem - svaigai gaļai, zivīm, olām un piena produktiem, pauda aptaujātie lauksaimnieki, kas uzskata, ka samazinātās PVN likmes ieviešana Latvijai raksturīgajiem augļiem, ogām un dārzeņiem līdz šim ir attaisnojusies.

Biedrības "Latvijas dārznieks" valdes priekšsēdētājs Jānis Bērziņš aģentūrai LETA sacīja, ka Latvijai raksturīgajiem augļiem, ogām un dārzeņiem būtu jāsaglabā samazinātā PVN likme, un tā būtu jāievieš arī citiem pārtikas produktiem.

"Visai pārtikai būtu jāievieš samazinātā PVN likme, jo pārtikas uzņemšanas kapacitāti visiem cilvēkiem ir līdzīga neatkarīgi no tā, vai cilvēks pelna minimālo algu vai viņa ienākumi veido tūkstošus. Atšķirība ir tikai tāda, ka cilvēkam, kas pelna minimālu algu, izdevumi par pārtiku var veidot pat trešdaļu no ienākumiem, kamēr lielākas algas īpašniekam tie var būt vien daži procenti. Samazinot PVN visai pārtikai, pirmie ieguvēji būs minimālās algas saņēmēji, kuru Latvijā ir ļoti daudz," sacīja Bērziņš.

Pēc viņa teiktā, samazinātās PVN likmes ieviešana Latvijai raksturīgajiem augļiem, ogām un dārzeņiem ir devusi vēlamos rezultātus. Taču samazinātā PVN ieviešanas pretiniekiem būtu jāsaprot, ka dārzeņu cena sastāv no vairākām komponentēm - preces pamata cenas, tirgotāju pakalpojuma vērtības un nodokļu likmes. Ja produkta pamata cena tirgus faktoru dēļ palielinās, tas ietekmē arī gala produktu cenu.

Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs atgādināja, ka samazinātās PVN likmes Latvijai raksturīgajiem augļiem, ogām un dārzeņiem ieviešanas rezultāti ir pozitīvi, tostarp vidējās darba algas nozarē pieaugušas gandrīz par 10%, produkcijas noliktavas gandrīz iztukšotas un produktu cenas ir samazinājušās.

"Piemēram, janvārī visa veida tomāti maksāja par eiro kilogramā mazāk nekā gadu iepriekš, ko redzējām pavadzīmēs un monitorējot veikalus," teica Treibergs.

Viņš atgādināja, ka PVN samazināšanas pozitīvo ietekmi apliecina arī citu valstu pieredze - lielākajā daļā ES dalībvalstu piemērota samazinātā PVN likme. Tāpēc LOSP cer uz PVN likmes samazināšanu arī citiem pārtikas produktiem.

Tam piekrita arī Latvijas Cūku audzētāju asociācijas vadītāja Dzintra Lejniece, norādot, ka cūkkopji Latvijā cer uz samazinātās PVN likmes ieviešanu gaļai.

Zemkopības ministrijā (ZM) apstiprināja, ka, analizējot pagājušā gada pirmā pusgada rādītājus, samazinātās 5% PVN likmes ieviešana Latvijai raksturīgajiem augļiem, ogām un dārzeņiem ir sevi attaisnojusi. Piemēram, reģistrēto PVN maksātāju skaits, kas ražo augļus un dārzeņus, saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) sniegto informāciju šā gada pirmajā pusgadā ir pieaudzis par 4% jeb kopumā 17 personām.

Lauksaimniecības nozares kopējā darījumu vērtība pieaugusi no 495 miljoniem eiro 2017.gada pirmajā pusgadā līdz 562 miljoniem eiro 2018.gada pirmajā pusgadā, kas ir par 13,5% jeb 67 miljoniem eiro vairāk. Tikmēr vidējais atalgojums augļu un dārzeņu ražošanas un tirdzniecības nozarē attiecīgajā periodā pieaudzis par 8,9% - no 617 eiro 2017.gada pirmajā pusgadā līdz 672 eiro pērn pirmajā pusgadā. Savukārt PVN ieņēmumi pieauguši par 12,55 miljoniem eiro jeb 11% no tiem nodokļu maksātājiem, kuri norādījuši ar PVN 5% likmi apliekamos darījumus.

"Gan lauksaimniecības produkcijas ražotāji, gan arī šo produktu tirgotāji ir atzinīgi novērtējuši samazinātās PVN likmes ieviešanu," uzsvēra ZM.

Jau ziņots, ka Saeimas deputāti 24.janvārī nobalsoja pret vairāku opozīcijas deputātu priekšlikumu nodošanu skatīšanai komisijās. Starp tiem bija arī samazinātas PVN likmes noteikšana atsevišķiem pārtikas produktiem.

PVN samazinātā likme 5% apmērā augļiem un dārzeņiem piemērota uz laiku no šā gada 1. janvāra līdz 2020. gada 31. decembrim.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu