Austrālijā tūkstoši piedalās "iebrukuma dienas" protesta demonstrācijās (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Austrālijas dienas svinības Sidnejā
Austrālijas dienas svinības Sidnejā Foto: EPA/Scanpix

Tūkstošiem austrāliešu sestdien visā valstī piedalījās "iebrukuma dienas" demonstrācijās, aicinot no jauna pārdomāt valsts svētku svinības, kas, kā skaidro protestētāji, šobrīd ir necieņas izrādīšana Austrālijas pamatiedzīvotājiem aborigēniem.

Ikgadējās 26.janvāra Austrālijas dienas svinībās tiek pieminēta pirmo britu kolonistu ierašanās Austrālijā 1788.gadā, bet daudziem austrāliešiem tas ir atgādinājums par aborigēnu koloniālās apspiešanas sākumu.

Vairāki tūkstoši sestdien pievienojās demonstrācijai Melburnā. Gājienā bija dzirdami saukļi - "šī vienmēr ir bijusi, vienmēr būs aborigēnu zeme". "Austrālija ir vieta, kur pastrādāts noziegums," teikts demonstrantu nestajos plakātos.

Tūkstošiem cilvēku piedalījās demonstrācijās vairākās citās Austrālijas pilsētās, aicinot valsts svētku dienu pārcelt uz citu datumu vai arī atteikties no tās vispār.

"Kāpēc jūs gribat svinēt šo koncepciju, ko sauc par "Austrāliju"? Tā ir dibināta melos, dibināta genocīdā, dibināta slepkavībās," ziņu aģentūrai AFP sacīja Melburnas demonstrācijas dalībnieks Dominiks Gverrera. "Nav nekā svinama," viņš piebilda.

Viena no aborigēnu viradžuri tautas līderēm Ivonna Veldona aborigēnu tradicionālajā sagaidīšanas ceremonijā Sidnejā politiskajiem līderiem un citiem pasākuma dalībniekiem sacīja, ka 26.janvāris aborigēniem ir "drūma diena".

"Šī diena pirms 231 gada šīs zemes pamatiedzīvotāju dzīvēs bija katastrofālu pārmaiņu sākums, pārmaiņu, kas bija sākums iepriekš nepieredzētām traumām," ceremonijā, kas tika pārraidīta televīzijā tiešajā ēterā, sacīja Veldona.

Viņa aicināja uz klusuma brīdi un tad ierosināja, ka Austrālijas diena būtu pārdēvējam par Izdzīvošanas dienu.

"Ir pareizi apstāties, pārdomāt un atzīt šausmas, kas ir notikušas šajā zemē. Nevis vainas dēļ, bet lai klausītos, mācītos, dalītos un pulcētos kopā."

Jaundienvidvelsas premjere Gledisa Beredžikliana atzina, ka Veldonas teiktajā bija "spēcīgi vārdi, kuros mums visiem ir jāieklausās".

Demonstrācijā pret Austrālijas dienas svinēšanu 26.janvārī Melburnā piedalījās vairāk nekā 5000 cilvēku.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu