Pazīstami rakstnieki aicina pasargāt Eiropu no populistiem un Putina (16)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Bernārs Anrī Levī
Bernārs Anrī Levī Foto: Wikipedia.org

30 visā pasaulē slaveni rakstnieki laikrakstā «Liberation» publicējuši manifestu «Eiropas māja liesmās», kurā aicina visus pirms maijā gaidāmajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām apvienoties, lai aizstāvētu vienotas un demokrātiskas Eiropas ideju.

Manifesta autori to vidū filozofs Bernārs Anrī Levī, kā arī rakstnieki Orhans Pamuks, Milans Kundera, Salmans Rušdi, Ians Makevans, Svetlana Aļeksijeviča un citi norāda, ka 30 gadus pēc Berlīnes mūra krišanas un gandrīz trīs ceturtdaļgadsimtus pēc fašisma sagrāves Eiropai atkal jācīnās par savas civilizācijas saglabāšanu. Šoreiz galvenie draudi nāk no populistiem, kas aicina atjaunot „nacionālo garu” un „zaudēto identitāti”. Turklāt Eiropas kontinents kā vēl nekad ir kļuvis neaizsargāts pret bezkaunīgo Maskavas Kremļa iejaukšanos.

Kultūras darbinieki uzskata, ka pati Eiropas ideja burtiski sadrūp mūsu acu priekšā. Vēstulē „Eiropas patrioti” ir aicināti mosties, jo pretējā gadījumā maijā gaidāmās Eiropas Parlamenta vēlēšanas var kļūt par katastrofu. Eiropa, pēc manifesta autoru domām, ir visu „pasaules brīvo cilvēku otrā dzimtene” un tikai kopīga Eiropas vēsturiskās atmiņas atdzīvināšana spēj stāties pretī jaunajam totalitārisma uzbrukumam.

Rakstnieki uzsver, ka uzskata sevi par Eiropas patriotiem un aicina nepakļauties nacionālistiskajām noskaņām, aizstāvēt „liberālo demokrātiju un tai raksturīgās vērtības”, kā arī neļaut noniecināt prātu un kultūru un nepieļaut ksenofobiju.

Manifesta iniciators ir franču rakstnieks, publicists un filozofs Bernārs Anrī Levī, kurš no 5.marta līdz 20.maijam dodas viesizrādēs ar savu lugu «Looking for Europe». Ar šo teatrālo iniciatīvu viņš plāno vērsties pret nacionālismu un populismu, kas ir apņēmis Eiropu. Levī viesizrādes tiek dēvētas arī par „eiropiešu krusta ceļu”.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu