Raidījums: 1 miljona kukuļa lietā kā savedējs, iespējams, darbojies Valsts policijas darbinieks (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Gada nogalē prokuratūra uzrādīja apsūdzību Krievijas pilsonim par ekonomikas policista korumpēšanu. Viņš centās panākt, lai izmeklētājs atceļ arestu 33 miljoniem, par kuriem bija aizdomas kā par noziedzīgi iegūtu naudu. Plānotais noziegums neizdevās, jo policija noziņoja KNAB. Taču korupcijas lietā kā starpnieks iesaistīts cits policijas darbinieks. Viņam ir liecinieka statuss, un viņš, iespējams, samaksājis ar savu karjeru.

Iesākums miljons eiro kukuļa lietai meklējams, kad uzņēmuma "Delfin investment" bankas  kontā ieripoja 33 002 633 miljoni. Nauda ienāca "Luminor" bankā it kā saistībā ar kādas naftas kompānijas pārdošanu Krievijā. Vēlāk to pārskaitīja uz Reģionālo Investīciju banku. Bija pazīmes, ka nauda nav tīra, un par to ieinteresējās Kontroles  dienests un Ekonomikas policija. Jūlijā Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) sāka izmeklēšanu par iespējamu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, izmantojot Latvijas kredītiestādes kontu. 33 miljoniem uzlika arestu. Bet oktobrī kāda persona centās policiju uzpirkt, lai tā arestu atceļ.

"Sakarā ar minētā aresta jautājumu Valsts policijas  amatpersonām tika piedāvāts kukulis 1000000 EUR  (viena miljona)  apmērā. Par minēto faktu tika nekavējoties ziņots par korupcijas apkarošanu atbildīgajam dienestam KNAB. Valsts policija sniedza visu iespējamo atbalstu KNAB izmeklēšanai," skaidro Valsts policija.

Pirmās kukuļa daļas 85 000 eiro nodošanas brīdī devēju arestēja. 

Mihails Silins, zvērināts advokāts, aizturētā aizstāvis, norādīja, ka apsūdzētais joprojām atrodas apcietinājumā, bet no jebkādiem sīkākiem komentāriem atteicās, aizbildinoties ar konfidencialitāti.

Kukuļa devējs iepriekš strādājis Krievijas Glābšanas dienestā. Pēc aizturēšanas  viņš pēc palīdzības Krievijas pusē nav vērsies.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs skaidro: "Ja persona pati nevēlas, viņa var neprasīt konsula palīdzību, un savukārt, ja vēlas, tad saskaņā ar šo līgumu, pašai iestādei, kas veic izmeklēšanu, aizturēšanu, būtu attiecīgi jāinformē Krievijas federācijas vēstniecības konsulārā daļa.

Tas, par ko  es esmu pārliecinājies, ka Ārlietu ministrijā ar sūdzībām vai kaut kāda veida pretenzijām par šo gadījumu neviens nav vērsies. Tad man ir jāpieņem, ka nekādu problēmu nav bijis."

Latvijas tiesa nolēmusi Krievijas pilsoni atbrīvot apmaiņā pret drošības naudu.

Neoficiāla informācija liecina, ka kukuļa lietā darbojies savedējs. Tas bijis Valsts policijas  darbinieks Edvards Andrijevskis. Viņš iekšlietu sistēmā strādā 13 gadus. Pēc darba Iekšējā drošības birojā Andrijevskis atkal atgriezies policijā pagājušā gada pavasarī un ENAP strādājis kā izmeklētājs. Krimināllieta ar arestētajiem 33 miljoniem nav bijusi viņa lietvedībā. Andrijevskim miljona eiro kukuļošanas lietā ir liecinieka statuss.  Patlaban no visām Ekonomikas policijas lietām viņš noņemts. Policija sava darbinieka iesaisti šajā lietā nekomentē.

"Delfin Investment" reģistrēta vienā adresē ar "Vega Stividors". Tā nodarbojas arī ar kravu pārkraušanu un atrodas Rīgas brīvostas teritorijā Mīlgrāvī. Kompānija "Delfin Investment", kas nodarbojas ar finanšu nomu, līdz pagājušajam gadam piederēja Krievijas pilsonim Mihailam Krugļikovam, tagad tā īpašnieks un valdes loceklis ir Tomass Petrovskis. Viņš arī ir patiesais labuma guvējs  "Vega Stividors", kas darbojas Rīgas brīvajā ekononomiskajā zonā. 

Tomass Petrovskis "Nekā personīga" nekomentēja, vai tieši viņa pārstāvētā firma bija lūgusi atrisināt jautājumu par konta aresta atcelšanu: 

”Diemžēl, bet lai netraucētu un neietekmētu pašlaik notiekošo izmeklēšanu, atbildes uz Jūsu jautājumiem neesam tiesīgi sniegt. Šobrīd atturamies sniegt jebkāda veida komentārus par sākto izmeklēšanu līdz pilnīgai visu apstākļu noskaidrošanai. Ja būs nepieciešams, paši ar jums sazināsimies," rakstiski vēstīja Petrovskis.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu