"Amerikāņi no ASV bēg uz Krieviju... Tas ir, uz Rīgu." Kremļa telekanāla sagrozījumi (23)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no video

"Amerikāņi, kuri aizbēga no savas valsts, stāsta par dzīvi Krievijā" - sižets ar šādu nosaukumu šomēnes tika demonstrēts Krievijas valdības kontrolētajā telekanālā NTV. Tikai viena aizķeršanās: viens no intervētajiem cilvēkiem dzīvo nevis Krievijā, bet gan Rīgā. Sociālajos tīklos ievietotās saites uz sižetu par amerikāņu labākas dzīves meklējumiem Krievijā galvenokārt saņēma lietotāju izsmieklu, vēsta Eiropas Savienības (ES) dezinformācijas apkarošanas vietne "EUvsDisinfo.eu".

"Aizbraukt no ASV sapņo teju trešdaļa amerikāņu. Viņus no valsts dzen prom lielie nodokļi un augstās cenas. Daudzi meklē labāku dzīvi Eiropā, Krimā, bet galu galā apmetas uz dzīvi Maskavā. Stāsta, ka "dzīves kvalitāte uzlabojās vairākkārtīgi"," vēsta NTV "Twitter" kontā publicēts ieraksts.

Viens no telekanāla intervētajiem amerikāņiem ir Stīvens. Krievu valodā ierunātajā sižetā Stīvens stāsta, ka esot "aizbēdzis no cenām". Dzīve tagad esot ērtāka - darba devējs apmaksā veselības apdrošināšanas polisi, īrēt dzīvokli ir lēti. ASV viņš atgriezties neplānojot.

Taču Stīvens dzīvo Latvijas galvaspilsētā Rīgā, nevis Krievijā, kā liek domāt sižeta konteksts un jo īpaši tā apraksts sociālajos tīklos. NTV sižetā Stīvena dzīvesvieta netiek slēpta, taču rada jautājumu - kāpēc, uzņemot sižetu par Krievijā dzīvojošajiem amerikāņiem, bija jādodas aiz valsts robežām?

Turklāt nav skaidri zināms, vai Stīvens intervētājam stāstīja to, kas bija dzirdams krievu valodā ierunātajā versijā, jo NTV virzienā vairākkārt raidītas apsūdzības par maldinošu sižetu ierunāšanu.

Krievijas medijs "The Insider" izpētīja, no kurienes nācis NTV apgalvojums, ka trešā daļa amerikāņu sapņojot aizbraukt no valsts. Kremļa telekanāls bija maldinoši atspoguļojis zinātniska pētījuma rezultātus, kas liecināja, ka nepilna trešdaļa amerikāņu "apsvērtu dzīvi ārzemēs" - šādam formulējumam ir krietni citādāka nozīme, nekā tas tika pasniegts NTV sižetā.

NTV sociālo tīklu ieraksti ar saiti uz sižetu saņēma izsmejošus komentārus. "NTV, ko jūs pīpējat?" jautā kāds "Facebook" komentētājs.

"NTV, paldies par rakstu, no sirds izsmējos! Es jau domāju, ka esat lieli jokdari, bet tādu humoru negaidīju! Taisīšu ekrānuzņēmumu," vēsta cits "Facebook" komentārs.

Tvīts ar saiti uz sižetu kļuva par vienu no visvairāk retvītotajiem un populārākajiem NTV tvītiem, lai arī vairumā gadījumu sociālo tīklu lietotāji izsmēja sižetu.

NTV pieder kompānijai "Gazprom Media", kura mātesuzņēmums ir Kremļa kontrolētais naftas un gāzes gigants "Gazprom". Telekanāls jau iepriekš pārraidījis dezinformāciju un maldinošus sižetus - reiz cilvēks, kas tika uzdots par politikas ekspertu, izrādījās ziepju tirgotājs, savukārt sižetu par Dāniju atspēkoja vietējie žurnālisti, kamēr NTV un Krievijas diplomāti centās to aizstāvēt.

Krievija izmanto NTV, lai veiktu dezinformācijas uzbrukumus cilvēktiesību aktīvistiem, opozīcijas politiķiem un ārvalstu diplomātiem.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu