Polijas lepnums – Vislava Šimborska

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Vislava Šimborska
Vislava Šimborska Foto: publicitātes

7. februārī plkst. 18.00 Aspazijas mājā (Z. Meierovica prosp. 18/20, Dubulti) cikla “Kafija ar Aspaziju” ietvaros notiks priekšlasījums par Nobela prēmijas laureāti un poļu dzejas karalieni Vislavu Šimborsku.

Nobela prēmiju saņēmusi 1996. gadā par dzeju, “kuras ironiskā precizitāte ļauj atklāties cilvēciskās īstenības fragmentos”. Dzejniece tiekusies precīzi iemiesot sava laikmeta portretu spilgtās, neizvairīgās metaforās. Viņa rakstījusi limerikus, kā arī izdomājusi vairākus jaunus ironiskās dzejas žanrus. 

Vislavas Šimborskas 13 dzejoļu krājumi un trīsdesmit gadus ilgais darbs Polijas kultūras izdevumos, padarījis viņas viedokli neatraujamu no katras svarīgākās norises Polijas literatūrā. Šimborska saņēmusi Gētes prēmiju (1991), Herdera prēmiju (1995), Baltijas Asamblejas balvu, kā arī visus svarīgākos Polijas apbalvojumus. Latvijā dzejniece pazīstama kopš 1979. gada, kad Ulda Bērziņa atdzejojumā iznākusi viņas dzejas izlase „Apsveiksim skudras”.

Pasākumu vadīs valodniece no Polijas - Aleksandra Mroziņska, Ādama Mickēviča Universitātes latviešu filoloģijas studiju absolvente.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu