Gobzems uzskata, ka smiešanās par viņa “gada savārstījumu” ir bēgšana no realitātes (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Aldis Gobzems
Aldis Gobzems Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Par 2018. gada vārdu izvēlēts "zibmaksājums", par gada nevārdu - "influenceris", bet pērnā gada savārstījuma titulu izpelnījies politiķa Alda Gobzema (KPV LV) izteikums "Darīsim visu, lai radītu valsti, kurā cilvēki gribētu piedzimt". Politiķis gan sociālajā tīklā "Facebook" raksta, ka šāda smiešanās par viņa izteikumiem ir bēgšana no realitātes.

"Var jau smieties, bet dzimstības statistika Latvijā skaidri parāda, kurp ejam. Šī smiešanās ir bēgšana no realitātes, un pēc gadiem 20, 30 šī šodienas smiešanās var maksāt pārāk dārgi. Par ko tad Jūs, žūrija, smejaties? Par savu bērnu nākotni smejaties. Mūsu skaits joprojām samazinās. Valsts, kurā cilvēks vēlas piedzimt, joprojām ir viens no lielākajiem izaicinājumiem mūsu valstij," raksta Gobzems.

"Drošības sajūta par savu nākotni savā valstī ir tas, pēc kā ilgojas daudzi, un arī tas, kāpēc ļaudis turpina aizbraukt, vietu dodot iebraucējiem. Drošības sajūtas neesamība veidojas, neieklausoties tautā un domājot par sevi nedēļu vai mēnesi uz priekšu, vai maksimums vienu Saeimas sasaukumu, bet nedomājot par to, kādā valstī pēc pārdesmit gadiem dzīvos mūsu bērni vai mazbērni. Valsts, kurā bērns un viņa dzīve nav pirmajā vietā, ilgtermiņā pastāvēt nevar," viņš turpina.

Gada savārstījums ir salīdzinoši jauna kategorija, kas gūst arvien lielāku atsaucību, skaidroja konkursa pārstāve Ieva Kolmane. Šajā kategorijā ir runa par domu, kas teikumā ir tikai daļēji vai nav nemaz nolasāma, vai arī teikums ir ļoti greizs, viņa stāstīja.

Šajā kategorijā līdz finālbalsojumam bez jau minētā nonāca vairāki savārstījumu piemēri, tai skaitā "Valdības veidošanās vainagojās bez panākumiem", "Patlaban par interesi par "KVV Liepājas metalurga" teritoriju izrāda "mazāk nekā desmit, bet ne vairāk kā pieci" potenciālie partneri", bijušā zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS) sacītais "Paskatos pa logu, neredzu nevienu pudeli, ne kas", kā arī reklāmas sauklis "Spilvens, kas uzlabos gulēšanas pieredzi".

Kolmane pastāstīja, ka iesūtīti tika arī tādi savārstījumu piemēri kā "Produkti, kas novērš izsalkuma sajūtas rašanos" un "Valsts ieņēmumu dienests atklāj jaunu marihuānas ražotni".

Balsojuma rezultātā par gada savārstījumu atzīts Gobzema izteikums "Darīsim visu, lai radītu valsti, kurā cilvēki gribētu piedzimt".

Kolmane minēja, ka būtu interesanti noskaidrot, kā izskatītos aptauja, kurā tiktu mēģināts skaidrot, kur cilvēki gribētu vai negribētu piedzimt.

Savukārt Rīgas Latviešu biedrība par gada savārstījumu atzina izteikumu "Valdības veidošanās vainagojās bez panākumiem".

Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētājs Guntis Gailītis stāstīja, ka, pirms 150 gadiem dibinot biedrību, valoda bijusi priekšnoteikums, lai kaut kas notiktu. "Valoda ir viena no nācijas pamatvērtībām, kas ir jānovērtē," uzsvēra Gailītis, piebilstot, ka ar konkursa palīdzību iedarbināts zinību mehānisms, mudinot iedzīvotājus padomāt par valodu, jo īpaši ņemot vērā arvien lielāku cittautiešu iebraukšanu Latvijā.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu