ASV eksperts pastāsta, kā vērtēs Latvijas sekmes cīņā pret nelegālu naudu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

Latvijas cīņas pret nelegālas naudas atmazgāšanu efektivitātes mēraukla būs apsūdzību celšana un konkrēti gadījumi tiesās, šādu viedokli intervijā "Latvijas Avīzei" paudis bijušais ASV federālās valdības prokurors aktīvu konfiskācijas un naudas atmazgāšanas jautājumos Stefans D. Kasella, kurš Latvijas Kontroles dienesta darbiniekus izglītojis par cīņu pret netīrās naudas atmazgāšanu.

Kasellas vērtējumā, iepriekš Kontroles dienests, iespējams, nespēja identificēt problēmas vai arī dienesta rīcībā nebija pietiekamu resursu, taču tas pārkāpumus nav novedis līdz tiesai. "Nav piemērojuši likumu, nav pārliecinājušies, vai šādas lietas tiesneši pieņēmuši vai noraidījuši. Latvijā nav nopietnu izskatītu lietu, līdz ar to nav pieredzes par pierādījumu vākšanas kļūdām," sacījis eksperts. "Viņiem vajadzēja mēģināt arī iepriekš. Bet varbūt tā ir tikai mana spekulācija un Kontroles dienestam man nezināmu iemeslu dēļ nebija tādu iespēju."

"Nedomāju, ka Latvija viena pati ir toksiska, bet viss šis pasaules reģions - Baltijas valstis, Moldova, Ukraina. Tā ir liela teritorija uz kartes, kur atrodama Krievijas organizētās noziedzības nauda, kleptokrātijas nauda. Šim reģionam cauri iet nauda no citām pasaules daļām, piemēram, no Ķīnas. Nonākot Eiropas Savienībā (ES), tā tālāk brīvi plūst pa pasauli," sacījis Kasella. "Nedomāju, ka Latvija kaut kādā ziņā ir izņēmums. Cilvēki, kuri grib atmazgāt naudu, atradīs vājāko ES ķēdes posmu. Nauda jāuzmana rūpīgāk."

Viņa skatījumā, cilvēki, kuri grib noslēpt naudu, meklē to ES valsti, kuras finanšu institūcijām ir vājākas prasības, mazāk uzrauga uzņēmumus, tā īpašniekus vai patiesā labuma guvējus. "Vēsturiski bankas šajā reģionā, ne tikai Latvijā, šajā ziņā ir bijušas mazāk rūpīgas. Tās nepapūlēsies noskaidrot, kas ir patiesie labuma guvēji, teiksim, Seišelu salās vai Panamā reģistrētam uzņēmumam. Un nauda plūdusi cauri uz Rietumiem."

Kasellam šķiet, ka Latvijā apzinās un sāk vērsties pret netīrās naudas problēmām. "Kontroles dienests palielina savu kapacitāti ne tikai skaitliski, bet arī ekspertīzes spējā. Tie ir pareizie soļi pareizā virzienā," sacījis eksperts un izsvēris, ka "mēraukla efektivitātei būs apsūdzības celšana un konkrēti gadījumi tiesā."

Vaicāts, vai Latvijā fiksētas arī kādas likumu nepilnības, Kasella sacījis, ka šādas informācijas viņam nav: "Vienīgais, ko dzirdēju, ka likums ir piemērojams, bet nezinām, cik tas atbilstošs, jo neesam praksē pamēģinājuši..."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu