Venecuēlas opozicionārs Gvaido cer uz Eiropas palīdzību valsts pārbūvē (1)

TVNET/SKY
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Venecuēlas opozīcijas līderis Huans Gvaido
Venecuēlas opozīcijas līderis Huans Gvaido Foto: Reuters/ScanPix

Venecuēlas opozīcijas līderis Huans Gvaido, kurš sevi pasludinājis par politiski nestabilās valsts prezidenta pienākumu izpildītāju, intervijā raidorganizācijai SKY atklājis, ka cer uz Eiropas palīdzību valsts pārbūvē pēc autokrāta Nikolasa Maduro ēras beigām.

"Runa nav tikai par ASV palīdzību, bet gan starptautiskā līmenī. Ar Eiropas valstīm, kas gatavas palīdzēt pārbūvē," sacīja Gvaido.

Gvaido pirmdien paziņoja, ka pārņem kontroli pār Venecuēlas aktīviem ārvalstīs. Gvaido pirms tam izsludināja divus protestus, lai pārliecinātu armiju vērsties pret prezidentu Nikolasu Maduro un lai piespiestu viņu nedēļas laikā sarīkot jaunas vēlēšanas.

Gvaido ir paziņojis, ka "uzurpatora" Maduro valdīšana ir neleģitīma, un grib izveidot pārejas valdību pirms jaunām vēlēšanām. 

Gvaido uzskata, ka jaunas valdības izveidošana varētu veicināt ārvalstu investīciju ieplūšanu Venecuēlā. Viņš arī pauda cerību, ka nākotnē Venecuēlai būs "veselīgas attiecības ar pārējo pasauli", kā rezultātā valsts spēs pārvarēt dziļo ekonomisko krīzi un nomaksāt parādus.

Viņš paziņojis par jaunas padomes iecelšanu valsts naftas kompānijā, kā arī aicinājis Venecuēlas bruņotos spēkus nostāties "tautas pusē".

Gvaido saņēmis daudzu Rietumvalstu atbalstu. Lielbritānija, Francija, Portugāle, Spānija un Nīderlande ir paziņojušas, ka atzīs Gvaido par pagaidu prezidentu, ja Maduro līdz 3.februārim neizsludinās jaunas vēlēšanas.

ASV Baltais nams tikmēr aicināja Venecuēlas armiju pieņemt "mierīgu, demokrātisku un konstitucionālu varas nodošanu".

Gvaido sarunā ar raidorganizāciju SKY atklāja, ka esot saņēmis nāves draudus, taču raugoties uz to kā Venecuēlas politisko realitāti.

"Mana paaudze Venecuēlā uzauga diktatūrā. Mums nācās samierināties ar draugu zaudēšanu, protestēt, noskatīties, kā viņus iesloga vai spīdzina - tā ir realitāte," sacīja Gvaido.

Opozīcijas līderis sacīja, ka vēloties parādīt - jauna un leģitīma valdība Venecuēlā esot iespējama. "Jebkurā ekonomikā vissvarīgākais elements ir uzticēšanās," viņš klāsta. "Jaunajai valdībai būs jāraisa uzticēšanās (..), attīstot industrijas, kas rada darbavietas, veido labklājīgu valsti, virza progresu, veicina sociālo drošību un nodrošina starptautisko investīciju atgriešanos."

"Pasaulē ir daudz uzņēmumu, kuri ieinteresēti investēt Venecuēlas degvielā, tūrismā un citās jomās," uzskata Gvaido.

35 gadus vecais Gvaido ir Venecuēlas opozīcijas kontrolētās Nacionālās sapulces (parlamenta) spīkers.

Maduro valdīšanas laikā Venecuēla pieredzējusi ekonomisku sabrukumu, hiperinflāciju un dažādu nozīmīgu preču iztrūkumu. 

FOTO: Venecuēlas ekonomiskā krīze

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu