Iestrēgušais migrantu kuģis: Itālija pieprasa pēc izkāpšanas nekavējoties doties uz Vāciju vai Nīderlandi (4)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

47 nelegālie imigranti, kas atrodas šobrīd Sicīlijas piekrastē piestājušajā aktīvistu kuģī "Sea-Watch 3", varēs krastā izkāpt Itālijā vienīgi tad, ja viņi nekavējoties tiks nogādāti uz Vāciju vai Nīderlandi, otrdien paziņoja Itālijas iekšlietu ministrs Mateo Salvīni.

Kuģis "Sea-Watch 3" reģistrēts Nīderlandē, un to izmanto Vācijas nevalstiskā organizācija (NVO) "Sea-Watch". 19.decembrī tas Lībijas piekrastē netālu no Zuvaras ostas uzņēma nelegālos imigrantus un piektdien iebrauca Itālijas ūdeņos.

"Migrantu izkāpšana krastā? Tikai ja viņi dodas uz Nīderlandi, kas iedevusi "Sea-Watch" karogu, vai Vāciju - NVO valsti. Itālijā mēs jau esam uzņēmuši un tērējuši pārāk daudz [migrantiem]," tviterī skaidroja ministrs.

"Sea-Watch 3" šobrīd piestājis divu kilometru attālumā no Sirakūzām, Sicīlijas austrumos.

Lai rastu izeju no situācijas, "Sea-Watch" aktīvisti iesnieguši steidzamu sūdzību Eiropas Cilvēktiesību tiesā. Itālija tiesā skaidros, ka Nīderlandei jārisina situācija ar NVO kuģi un tā migrantiem, pirmdien norādīja premjera birojs.

Nīderlande otrdien noraidīja Itālijas prasību pieņemt 47 "Sea-Watch 3" nelegālos imigrantus.

Salvīni iepriekš brīdināja, ka Roma apsver iespējamas tiesiskas darbības pret kuģa apkalpi.

Berlīne un Hāga uzstāj, ka jautājums jārisina Eiropas Savienības (ES) ietvaros, nošķirot patvēruma meklētājus no ekonomiskajiem migrantiem.

Nīderlandes valdība arī norāda, ka tā nav atbildīga par šo situāciju, jo kuģa apkalpe rīkojusies pēc savas iniciatīvas, un "Sea-Watch 3" kapteinim pašam jāmeklē osta, kur izsēdināt jūrā uzņemtos nelegālos imigrantus.

Saskaņā ar ES tiesību normām atbildība par patvēruma pieprasījumu izskatīšanu būs jāuzņemas tai dalībvalstij, kuras ostā nelegālie imigranti tiks izsēdināti.

Janvāra sākumā ES ietvaros līdzīgā situācijā tika panākta vienreizēja vienošanās, ka divu kuģu, arī "Sea-Watch 3", uzņemtie nelegālie imigranti, kurus Itālija liedza izsēdināt kādā no savām ostām, tika sadalīti starp astoņām bloka dalībvalstīm.

Salvīni jau iepriekš kritizējis aktīvistu organizācijas par to, ka tās faktiski nodrošina "taksometra pakalpojumus" nelegālajiem imigrantiem.

"Mana atbilde ir skaidra - Itālijas ostas ir slēgtas. Cilvēku kontrabandistiem un tiem, kas viņiem palīdz, šie prieki ir beigušies," pagājušajā mēnesī liedzot Itālijā ierasties Spānijas aktīvistu kuģim ar Lībijas piekrastē uzņemtajiem nelegālajiem imigrantiem, tviterī norādīja ministrs.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu