Rīdziniekus nākamajā apkures sezonā gaida jauns cenu kāpums (4)

Māris Kūrēns
, žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Nākamajā apkures sezonā par apkuri, iespējams, būs jāmaksā vairāk nekā līdz šim. Akciju sabiedrība “Rīgas siltums” iesniegusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK) izskatīšanai jauno siltumenerģijas tarifa projektu. Kā portāls TVNET uzzināja uzņēmumā “Rīgas siltums”, plānotais tarifa pieaugums varētu būt 12,6%.

“Rīgas siltuma” pārstāve Linda Rence norāda, ka siltumenerģijas tarifa pieauguma pamatā ir būtisks energoresursu izmaksu pieaugums – jau pašlaik tarifā vairāk nekā 77% veido energoresursu izmaksas.

“Tieši saistībā ar to pieaugumu – dabasgāzei par vairāk nekā 35%, iepirktajai siltumenerģijai par 13% un šķeldai par 8% - “Rīgas siltums” iesniedzis SPRK izskatīšanai jauno siltumenerģijas tarifa projektu,” norāda Rence.

Tiek piebilsts, ka drošas un pastāvīgas siltumapgādes nodrošināšanai “Rīgas siltums” iepērk un Inčukalna pazemes gāzes krātuvē uzglabā dabasgāzi apkures sezonai. Salīdzinot ar pagājušo gadu, izmaksas par gāzes uzglabāšanu ir pieaugušas par 50%.

Plānotais tarifa pieaugums, kas aprēķināts, ņemot vērā energoresursu un citu izmaksu pieaugumu, varētu būt 12,6% apmērā. Ja SPRK apstiprinās siltumenerģijas tarifa pieaugumu, tas varētu būt 49,99 eiro par vienu megavatstundu.

Pašreizējais tarifs, kas stājās spēkā 2013. gadā, ir 44,39 eiro par megavatstundu. SPRK iesniegtais projekts paredz,

ka “Rīgas siltums” savas peļņas daļu no tarifa paaugstinās līdz pat 8,3 reizēm. Respektīvi – pašlaik uzņēmuma peļņas daļa ir 18 centi par megavatstundu, bet “Rīgas siltums” to piedāvā palielināt līdz 1,41 eiro par megavatstundu.

Kā iepriekš intervijā “Latvijas Radio” norādīja “Rīgas siltuma” valdes locekle Birute Krūze, arī pēc jaunā tarifa stāšanās spēkā rīdzinieki maksās mazāk nekā citu Latvijas lielo pilsētu iedzīvotāji. Šāds peļņas pieaugums nepieciešams arī tādēļ, lai varētu investēt, kas nākotnē ļautu samazināt izdevumus.

Tomēr Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas pārstāve Ieva Bethere sacīja, ka pašlaik nav iespējams pateikt, vai “Rīgas siltuma” tarifi tiks paaugstināti tādā apjomā, kā to vēlas uzņēmums.

“Lielākoties ir tā, ka regulators izvērtē komersanta iesniegtos tarifus, un vēlāk tie tiek apstiprināti zemāki, nekā sākotnēji komersants ir noteicis. Arī šis varētu būt viens no tādiem gadījumiem,” pauž Bethere.

Viņa sacīja, ka pašlaik vēl ir pāragri spriest par to, vai “Rīgas siltuma” tarifs tiks noteikts tādā apmērā, kā to vēlas uzņēmums. Tuvākajā laikā SPRK eksperti izvērtēs vairākus faktorus, vai šāds tarifa pieaugums – par 12,6%, ir pamatots.

Uz jautājumu, vai tarifa pieaugums ir neizbēgams, Bethere atbildēja, ka pašlaik ir iespējami vairāki notikumu attīstības scenāriji, un viens no tiem – arī tarifu saglabāšana esošajos apmēros.

“Rīgas siltums” cer, ka jaunais tarifs tiks apstiprināts līdz ar esošās apkures sezonas beigām – 1.aprīli.

Tomēr normatīvajos aktos noteiktā tarifu apstiprināšanas procedūra, visticamāk, neļaus pieņemt jaunos tarifus līdz aprīlim, taču tas varētu notikt maijā – jau pēc šīs apkures sezonas beigām. Un tas nozīmē, ka līdz ar jauno apkures sezonu spēkā būs jaunie apkures tarifi, kuru paaugstināšanās apjoms vēl nav zināms.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu