"Brexit" ekonomisko seku dēļ Lielbritānijā mirs tūkstošiem cilvēku, teikts pētījumā (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) jau pašlaik sagādā daudz galvassāpes politiķiem, kuri cenšas panākt vienošanos par Apvienotās Karalistes izstāšanās noteikumiem. Tomēr joprojām reāla iespējamība ir tā sauktajam “cietajam Brexit” jeb Lielbritānijas aiziešanai no ES bez vienošanās. Ir veikts jauns pētījums, ka tieši “Brexit” dēļ Lielbritānijā tuvāko desmit gadu laikā mirs vairāki tūkstoši cilvēku, raksta “Bloomberg”.

Pētījumā teikts, ka Lielbritānijā pēc izstāšanās no ES jebkurā gadījumā gaidāmi grūti laiki – dažādu produktu, piemēram, augļu un dārzeņu pieejamība kļūs ierobežotāka, kas savukārt izraisīs cenu kāpumu. Lielbritānijas aiziešana no ES radīs būtisku cenu kāpumu faktiski visās produktu grupās, tādējādi cilvēku iespējas iegādāties svaigu pārtiku kļūs būtiski ierobežotākas.

Londonas Impēriskās koledžas un Liverpūles universitātes veiktajā pētījumā, kurā izmantoti Pasaules Veselības organizācijas, kā arī Viņas Majestātes Ieņēmumu un muitas pārvaldes dati, modelēti iespējami scenāriji, kā “Brexit” varētu ietekmēt Lielbritānijas iedzīvotāju veselības stāvokli.

Secināts, ka laika posmā no 2021. līdz 2030. gadam “Brexit” izraisīto seku dēļ varētu mirt desmitiem tūkstoši cilvēku.

Pētījumā modelēti trīs iespējamie “Brexit” scenāriji – vienošanās panākšana par brīvo tirdzniecību ar ES un trešajām valstīm; vienošanās par brīvo tirdzniecību ar ES, kā arī Lielbritānijas izstāšanās no ES bez vienošanās.

Visos scenārijos paredzams, ka palielināsies tirdzniecības tarifi un apkalpošanas izmaksas, respektīvi tās, ko Lielbritānijai būs jāmaksā importētajām precēm.

Tāpat pētnieki pievērsa uzmanību tam, cik daudz iedzīvotāji uzturā lieto svaigus augļus un dārzeņus. Jau pašlaik tikai 27% pieaugušo vecumā no 19 līdz 64 gadiem un 35% iedzīvotāju, kas vecāki par 65 gadiem, ik dienas apēd rekomendējamo augļu un dārzeņu daudzumu.

Visos “Brexit” scenārija gadījumos gaidāms augļu un dārzeņu cenu kāpums. Piemēram, bezvienošanās “Brexit” gadījumā banānu cenas varētu pieaugt par 17%, tomātu cenas par 15%, bet augļu cenas – par 14%.

Tāda cenu kāpuma gadījumā, atkarībā no scenārija, līdz pat 11% cilvēku varētu atteikties no augļu un dārzeņu pilnvērtīgas lietošanas uzturā. Zems augļu un dārzeņu saturs uzturā ir “liels riska faktors” kardiovaskulārajām slimībām, kas var izraisīt sirdslēkmju un sirdstrieku izraisītos nāves gadījumus.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja Тереза Мэй
Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja Тереза Мэй Foto: Reuters/ScanPix

Pētnieki žurnālā “BMJ Open” rakstīja, ka bezvienošanās “Brexit” scenārijs var izrādīties sāpīgākais ne tikai ekonomiski, bet arī cilvēku veselības ziņā – tas var likt sirdskaišu izraisīto nāves gadījumu skaitam pieaugt no četriem līdz pat astoņiem tūkstošiem cilvēku gadā, ja skatāmies laika posmā no 2021. līdz 2030. gadam”.

“Vismazāk kaitīgais scenārijs ir tāds, ja Lielbritānija panāk brīvās tirdzniecības vienošanos ar ES un citām valstīm. Šādā gadījumā nāves gadījumu skaits varētu būt līdz pat četrām reizēm mazāks nekā bezvienošanās scenārija gadījumā,” teikts ziņojumā.

“Lielbritānijas aiziešana no ES ir pētīta politiskā un sociālā aspektā, taču patiesībā ir jārunā par ekonomikas ietekmi uz cilvēku veselību,” pauž Impēriskās koledžas profesors Kristofers Milets.

“Lielbritānijas valdībai ir jāsāk runāt par “Brexit” ietekmi uz cilvēku veselību, jāmaina pieeja tirdzniecības sarunās, lai mazinātu kaitīgo ietekmi uz iedzīvotājiem,” saka Milets.

Pētījums veikts Anglijā, tomēr līdzīga ietekme varētu būt arī uz citām pavalstīm – Velsu, Skotiju un Ziemeļīriju. Tiek norādīts, ka Lielbritānija ir ļoti atkarīga no augļu un dārzeņu importa. 2017. gadā vairāk nekā 80% Lielbritānijā nopērkamo augļu, kā arī 43% dārzeņu bija importēti no citām valstīm.

“Lielbritānija ir atkarīga no svaigu augļu un dārzeņu importa. Tam ir liela ietekme uz veselību. Mūsu pētījums ilustrē, kādi negatīvi faktori varētu kāpināt cenas un tā veicināt sirds slimības,” saka viens no pētījuma autoriem Paraskevi Šeferidi.

FOTO: ES un Lielbritānija vienojušās par «Breksita» sarunu prioritātēm

Savukārt Liverpūles universitātes profesors Martins O’Flahertijs norāda, ka “sliktākā scenārija gadījumā iedzīvotāji var aizrauties ar neveselīgām diētām, kas savukārt var saasināt dažādas slimības. No sabiedrības veselības viedokļa jāsaka, ka palikšana ES ir labākais variants Lielbritānijas iedzīvotājiem.”

FOTO: Pret Brexit vērsta demonstrācija Londonā 

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu