Reta Hitlera grāmata liecina par plānotu holokaustu Ziemeļamerikā (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP / Scanpix

Reta grāmata, kas reiz piederējusi Ādolfam Hitleram, iespējams, liecina, ka fīrers plānojis realizēt holokaustu Ziemeļamerikā, vēsta Kanādas Apvienotās Bibliotēku un arhīvu institūcijas pārstāvji.

Vien dažas dienas pirms Starptautiskās holokausta upuru piemiņas dienas 27. janvārī Kanādas Apvienotā Bibliotēku un arhīvu institūcija par 4500 dolāru iegādājās retu grāmatu, kas reiz piederējusi Ādolfam Hitleram.

137 lapaspušu biezo statistikas grāmatu “Statistics, Media and Organizations of Jewry in the United States and Canada” 1944. gadā apkopojis vācu valodnieks un pētnieks Heincs Kloss. Viņš bija atbildīgs par nacistu pētījumiem par nacionalitāti ASV kontekstā.

Kloss, kurš ASV apmeklēja no 1936. līdz 1937. gadam un izveidoja turienes nacisma piekritēju kopienu, izmantoja 20. gadsimta 30. gadu datus, lai izveidotu personalizētu Ziemeļamerikas ebreju apkopojumu un ievāktu informāciju par ebreju organizācijām un laikrakstiem.

Kolekcijas, kurā atrodas grāmata, kurators Maikls Kents izdevuma “CNN” žurnālistiem pastāstīja, ka šai grāmatai, visticamāk, bija nozīmīga loma ebreju iznīcināšanas procesos un plānos iekarot Ziemeļameriku un Kanādu.

Foto: AFP / Scanpix

Kents šo grāmatu aprakstījis kā “visai šokējošu” un piezīmējis, ka tajā iekļauta detalizēta analīze ne vien par pilsētām, kurās ir liela ebreju populācija, bet arī par mazākām teritorijām.

Kamēr citas holokausta upuru piemiņas organizācijas vairās no dažādu nacistu artefaktu izstādīšanas vai glabāšanas, Kents atzīst, ka šī grāmata arhīvam ir ļoti nozīmīga, ņemot vērā, ka pašlaik norisinās ksenofobijas pieaugums, kā arī cilvēkiem trūkst zināšanu par holokaustu, liekot rasties tā noliedzēju pulkiem.

Publiskai apskatei grāmata tika izstādīta svētdien, īsi pirms fragmenti no tās kļuva pieejami arī tiešsaistē.

Eksperti uzskata, ka šī grāmata bija daļa no slepenu pasākumu virknes, ko vadīja Hitlers. Grāmatas ekslibris attēlo stilizētu ērgli, svastiku un uzrakstu “ex libris Adolf Hitler”, kas liecina, ka grāmata ir no personīgās Hitlera bibliotēkas.

ASV šī grāmata kopā ar citiem Hitlera sējumiem, visticamāk, nonāca kā kāda amerikāņu kareivja suvenīrs pēc tam, kad kara beigās, 1945. gada pavasarī, amerikāņi iebruka Hitlera īpašumos.

Pašlaik grāmata atrodas Kanādas galvaspilsētas Otavas arhīvā.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu