Visvairāk zog BMW; iedzīvotāji joprojām kūtri uz auto aprīkošanu ar signalizāciju (6)

Oskars Rekšņa
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Jaunas automašīnas
Jaunas automašīnas Foto: Pixabay

Pērn, salīdzinot ar 2017.gadu, nozagts mazāk automašīnu. Visvairāk pērn zagtas BMW markas automašīnas, bet iedzīvotāji joprojām visai reti aprīko automašīnas ar signalizāciju. Par situāciju saistībā ar automašīnu zādzībām portālam TVNET stāsta VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes 2.nodaļas priekšnieks Māris Priednieks.

Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pērn auto zādzību skaitā vērojams samazinājums. Nozīmīgākais kritums vērojams to automašīnu vidū, kuras ražotas no 2009.gada līdz 2018.gadam.

Policija šo samazinājumu skaidro ar intensīvu darbu – pērn Latvijā tika aizturēti vairāki auto zagļu grupējumi, kuri veica jauno automašīnu zādzības. Auto zagļi, kuri zaguši automašīnas Latvijā, aizturēti gan Latvijā, gan Lietuvā.

Visvairāk pagājušajā gadā zagtas “BMW” markas automašīnas, tām seko “Volkswagen” un “Audi”. Tāpat samērā bieži tiek zagtas arī “Toyota” un “Mercedes Benz” markas automašīnas.

Policija skaidro, ka “BMW” ierindojies pirmajā vietā, jo šīs markas automašīnu ir daudz un tās ir ļoti pieprasītas. “BMW” bieži vien zog, lai iegūtu detaļas, tāpat tās tiek zagtas, lai vēlāk pārdotu citās valstīs.

Policija atgādina, ka “BMW” detaļu cenas ir dārgākas.

Runājot par auto zagļu grupējumiem, policija norāda, ka automašīnas Latvijā nezog tikai lietuvieši, pērn tika aizturētas arī divas latviešu grupas, kuras nodarbojās ar automašīnu zādzībām.

Komentējot situāciju Igaunijā, policija skaidro, ka kaimiņvalstī autozādzības tiek veiktas retāk – tā nav tik liela problēma kā Latvijā.

Viens no iemesliem varētu būt arī tas, ka valsts ir mazāka, salīdzinot ar citām Baltijas valstīm. Tāpat Latvijas policija uzsver, ka Igaunijā mazāk ir luksusa automašīnu, kuras varētu piesaistīt zagļu uzmanību.

Tāpat Latvijā nozagt automašīnu ir vienkāršāk – Latvijā ir vairāk ceļu, pa kuriem  zagto transporta līdzekli nemanīti pārvietot.

Pērn fiksēti gadījumi, kad Latvijā nozagtas luksusa klases automašīnas, kurām ir Krievijas numuri.

Ieskicējot automašīnu zagļu darbības, policija klāsta, ka vispirms zagļiem ir jāpārliecinās, vai auto nav aprīkots ar papildu drošības sistēmām, piemēram, GPS. Tas nozīmē, ka pēc mašīnas zādzības tā pāris dienas tiek novietota nomaļākā vietā, lai pārliecinātos, vai tai pakaļ neieradīsies likumsargi.

Pēc tam, ja viss ir kārtībā, tad automašīnu ved uz austrumiem, kur to var pārdot. Austrumu valstīs šādu zagtu automašīnu var pārdot, šīm valstīm nav pieejas zagto automašīnu sistēmām, kur var pārbaudīt, vai automašīna ir meklēšanā.

Joprojām aktuāla problēma ir keyless sistēmas. Šo jautājumu var atrisināt vien paši automašīnu īpašnieki – uzstādot papildu signalizācijas. Piemēram, lai nozagtu automašīnu, kurai ir keyless sistēma, zagļiem nepieciešamas divas lietas – uztvērējs un raidītājs.

Policija norāda uz automašīnu īpašnieku vieglprātību – retajai mašīnai, kura ir nozagta, uzstādīts, piemēram, imobilaizers.

Par labu papildu drošības sistēmām runā arī paši aizturētie, kuri ir atzinuši, ka automašīnu pametuši, jo nav vēlējušies pūlēties, lai atrastu, kur atrodas papildu signalizācija, sistēma, kas traucē auto nozagt.

Runājot par pērn aizturētajiem automašīnu zagļiem, policija skaidro, ka viena no aizturētajām grupām zaga dažādas markas automašīnas (līdz desmit gadus vecas). Cita grupa bija specializējusies zagt “BMW” markas automašīnas, piemēram, x1, x5 sērijas.

Tāpat pērn aizturētas vairākas zagļu grupas no Lietuvas, kuras Latvijā zaga traktorus. Zagtas arī GPS sistēmas, kuras uzstādītas jaunajos traktoros. Policija gan skaidro, ka pašlaik zagļu aktivitātes ir mazinājušās. Traktoru zādzībās iesaistījušies arī vietējie, vienlaikus dārgos traktorus biežāk zaguši lietuvieši.

Policija norāda uz biežo lauksaimnieku vieglprātību – traktors, kurš maksā ap 70 tūkstošiem eiro, reizēm tiek atstāts lauka, meža vidū nepieskatīts.

Likumsargi norāda, ka iedzīvotājiem lauku reģionos jāpievērš uzmanība svešiem auto, kuri pārvietojas gar lauku īpašumiem, zagļi bieži vien veic izlūkošanu, noskatot traktorus, kurus varētu nozagt.

Zagtāko automašīnu TOP 10:

1. BMW;

2. Volkswagen;

3. Audi;

4. Toyota;

5. Mercedes Benz;

6. Volvo;

7. Opel;

8. Lexus;

9. Nissan;

10. Mazda.

No 2018.g. nozagtajām automašīnām:

· ar izlaiduma gadu līdz 1999.g. ieskaitot – 202 (2017.g. – 248);

· ar izlaiduma gadu 2000.g. līdz 2008.g. ieskaitot – 296 (2017.g. - 281);

· ar izlaiduma gadu no 2009.g. līdz 2018.g. ieskaitot – 259 (2017.g. - 304).

Panevēžas autozagļus aiztur Aizkrauklē ar specvienības palīdzību

Pērnruden Aizkrauklē pretterorisma vienība "Omega" aizturējusi bīstamus noziedzniekus.

VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes 2.nodaļas priekšnieks Māris Priednieks informēja, ka 2.septembrī uz karstām pēdām par auto un privātmājas apzagšanu tika aizturēti divi Lietuvas pilsoņi, bet trešajam noziedzniekam izdevās aizbēgt.

Aizturētie lietuvieši esot vieni no Panevēžas grupējuma līderiem. Šis grupējums ir zināms ne tikai Latvijas un Lietuvas likumsargiem, bet arī Polijas, Vācijas un citu Skandināvijas valstu policistiem.

Noziedznieki naktī Rīgas reģionā no kādas privātmājas teritorijas bija nozaguši automašīnu "Volkswagen Tiguan". Noziedznieki pārliecinājās, ka saimnieki guļ, un tad iekļuva privātmājā, nozaga personīgās mantas un auto atslēgas.

Nozagto automašīnu pavadījusi otra noziedznieku līdzpaņemtā automašīna, kurā atradās viena persona. Sākusies pakaļdzīšanās, un līdzpaņemtā automašīna mēģinājusi uzbraukt policistiem. Pa uzbrucēju spēkratu policija raidīja šāvienus, taču tam izdevās aizbēgt. Vēlāk šis spēkrats atrasts iestidzis purvā, bet tā vadītājs bija pazudis. Iestigušajā spēkratā atrasts arī standarta instrumentu komplekts, ar kuru palīdzību var izurbt māju logus un atvērt durvis. Tāpat atrastas rācijas.

"Policija noskaidrojusi, ka šie noziedznieki noziegumu izdarīšanā izmantojuši mašīnas, kas ir aprīkotas ar spēcīgiem dzinējiem. Turklāt viņiem ir arī iemaņas šo automašīnu vadīšanā sacīkšu režīmā. No citu valstu kolēģiem esam saņēmuši informāciju, ka iepriekš, vairākkārt mēģinot aizturēt šīs personas, viņiem ir izdevies aizbēgt, izmantojot šīs iemaņas," norādīja Priednieks.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu