"5000 kareivju uz Kolumbiju" – vai ieraksts Trampa padomnieka blociņā nozīmē gatavošanos iebrukumam Venecuēlā? (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pirmdienas vakarā ASV paziņoja par sankciju noteikšanu Venecuēlas naftas kompānijai PDVSA. Sankciju noteikšana tika paziņoja preses konferencē, uz kuru ASV prezidenta Donalda Trampa padomnieks nacionālās drošības jautājumos Džons Boltons bija ieradies ar atvērtu bloknotu, kurā bija rakstīts "5000 kareivju uz Kolumbiju", vēsta ASV medijs CNN.

Žurnālisti pamanīja, ka Boltona bloknotā bija tikai divas rindiņas - "Afganistāna – atzinīgi vērtējam sarunas" un "5000 kareivju uz Kolumbiju".

Otrais ieraksts izraisīja mediju spekulācijas, ka Vašingtona jau izskatot iespēju īstenot militāru intervenci, lai iesaistītos Venecuēlas politiskās krīzes risināšanā.

Venecuēlas opozīcijas līderis, parlamenta - Nacionālās sapulces - spīkers Huans Gvaido pasludinājis sevi par prezidenta pienākumu izpildītāju un aicinājis tautu uz protestiem, lai pārliecinātu armiju vērsties pret prezidentu Nikolasu Maduro un piespiestu viņu sarīkot jaunas vēlēšanas, iepriekš ziņoja LETA.

Maduro tomēr negrasās atteikties no varas un uzstāj, ka ir demokrātiski ievēlēts uz otru prezidentūras termiņu. Venecuēlas armijas vadība ir paziņojusi, ka atbalsta Maduro.

Kolumbija ir viena no galvenajām ASV sabiedrotajām Dienvidamerikā un tai ir kopīga robeža ar Venecuēlu.

Preses konferencē Boltons paziņoja, ka Maduro un viņa līdzgaitnieki vairs nedrīkst piesavināties Venecuēlas tautai piederošos aktīvus.

Viņš arī aicināja Venecuēlas armiju piekrist mierīgai, demokrātiskai un konstitucionālai varas nodošanai.

Baltais nams kategoriski nenoliedza mediju pieņēmumus par iespējamo militāro iejaukšanos Venecuēlas krīzē.

Kā uzsvēra Baltā nama preses pārstāvis, prezidenta Trampa administrācija izskata visus iespējamos risinājumus.

Tikmēr avots ASV Aizsardzības ministrijā žurnālistiem norādīja, ka Pentagons šobrīd neveic nekādus sagatavošanās darbus karaspēka sūtīšanai uz Dienvidameriku.

Pentagona amatpersona gan norādīja, ka Kolumbijā pastāvīgi atrodas ASV kontingents, kas parasti veido vien dažus simtus cilvēku.

Savukārt Kolumbijas Ārlietu ministrijā paziņoja, ka Kolumbija ir gatava apspriest sadarbību ar ASV jebkurā jautājumā.

Ministrija gan noliedza, ka tās rīcībā būtu informācija par ASV plāniem sūtīt uz Kolumbiju papildu kareivjus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu