Kariņam izsniegta pielaide valsts noslēpumam; sešu ministru atbilstība vēl tiek vērtēta (12)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Premjers Krišjānis Kariņš (Jaunā Vienotība).
Premjers Krišjānis Kariņš (Jaunā Vienotība). Foto: Valsts kanceleja

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) izsniedzis pielaidi valsts noslēpumam, savukārt sešu ministru atbilstība pielaides saņemšanai vēl tiek vērtēta.

Kopumā par septiņiem ministriem jau ir pieņemts lēmums izsniegt speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam vai notiek atļaujas pārformēšanas process.

Par sešiem ministriem vēl notiek pārbaude, un lēmums tiks pieņemts maksimāli ātrā laikā, norādīja birojā.

SAB direktors Jānis Maizītis iepriekš publiski skaidroja, ka SAB veiktās personu pārbaudes parasti tiek pabeigtas aptuveni divu mēnešu laikā. Likums paredz, ka pārbaudes maksimālais termiņš ir trīs mēneši, taču nepieciešamības gadījumā to var pagarināt vēl uz trīs mēnešiem. Negatīvu SAB lēmumu var pārsūdzēt ģenerālprokuroram, un pēc tam arī tiesā, līdz ar to kopējais termiņš, kurā izskata šādus jautājumus, pēc Satversmes tiesas sprieduma pielaižu jautājumā ir pieaudzis.

Likumā minēti septiņi punkti, kāpēc personai tiek liegta pieeja konfidenciāliem, slepeniem un sevišķi slepeniem valsts noslēpuma objektiem. Likums paredz, ka pielaidi nevar izsniegt, piemēram, ja personas rīcībspēja ir ierobežota likumā noteiktajā kārtībā. Tāpat pielaidi nevar izsniegt, ja persona bijusi PSRS vai kādas ārpus NATO un ES esošas dalībvalsts drošības dienesta darbinieks vai aģents.

Pieeja valsts noslēpuma objektiem tiek liegta arī personai "par kuru pārbaudes gaitā ir konstatēti fakti, kas dod pamatu apšaubīt tās uzticamību un spēju saglabāt valsts noslēpumu", kā arī personai, kurai konstatēti psihiski un uzvedības traucējumi, tai skaitā traucējumi alkohola vai narkotiku lietošanas dēļ.

Jau ziņots, ka Saeima 23.janvārī ar 61 balsi apstiprināja jauno valdību, kuru vadīs parlamenta vismazākās frakcijas - "Jaunās Vienotības" - politiķis Kariņš.

FOTO: Ministru kabineta pirmā sēde

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu