ASV izlūkdienesti: Maz ticams, ka Ziemeļkoreja atteiksies no kodolieročiem (1)

TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Neskatoties uz Savienoto Valstu prezidenta Donalda Trampa administrācijas cerībām, ir "mazticami", ka Ziemeļkoreja pilnībā atteiksies no kodolieročiem, atzinuši ASV izlūkdienesti.

Ikgadējā Pasaules draudu izvērtējumā arī atzīts, ka Irāna nenodarbojas ar kodolieroču izstrādi, taču pieaugošu satraukumu vieš Krievijas un Ķīnas radītie kiberdraudi.

Ziņojumā, ar kuru senatorus otrdien iepazīstināja Nacionālās izlūkošanas direktors Dens Koutss un pārējie izlūkdienestu vadītāji, atzīts, ka gan Pekina, gan Maskava varētu mēģināt ietekmēt 2020.gada ASV vēlēšanas.

Ziemeļkoreja, domājams, neatteiksies no saviem kodolieroču krājumiem un to ražošanas iespējām, lai gan tā risina sarunas par "daļējiem denuklerizācijas soļiem, nolūkā panākt būtisku ASV un starptautisko piekāpšanos", teikts ziņojumā.

Phenjana kodolieročus uzskata par absolūti nepieciešamiem pastāvošā režīma saglabāšanai, uzsvēruši ziņojuma autori.

Trampa nākamā tikšanās ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu paredzēta februārī.

Pirmais ASV un Ziemeļkorejas samits notika jūnijā Singapūrā, un tā laikā tika parakstīts kopīgs dokuments, kurā Phenjana apņēmusies "strādāt Korejas pussalas pilnīgas denuklearizācijas virzienā".

Taču kopš tā laika šajā jautājumā nav panākts kāds vērā ņemams progress.

Tajā pašā laikā izlūkdienesti uzsvēruši, ka pieaug Ķīnas un Krievijas radītie draudi, norādot, ka abas valstis nav bijušas tik "atsvešinātas" no ASV kopš pagājušā gadsimta piecdesmitajiem gadiem.

Abām valstīm ir izsmalcinātas "kiberspiegošanas" tehnoloģijas, kuras iespējams izmantot, lai ietekmētu 2020.gada ASV prezidenta vēlēšanas.

Lai gan ziņojuma autori atzīst, ka Irāna šobrīd nenodarbojas ar kodolieroču izstrādi, viņi brīdina, ka Teherānas reģionālās ambīcijas un pieaugošās militārās iespējas nākotnē varētu radīt draudus ASV interesēm.

Tramps 2018.gadā pieņēma lēmumu izstāties no 2015.gada lielvaru vienošanās ar Irānu par tās kodolprogrammas ierobežošanu.

Tomēr, neskatoties uz ASV izstāšanos no kodolvienošanās, Irāna formāli šo līgumu joprojām ievēro, Senāta noklaušināšanas laikā atzina Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktore Džīna Haspela.

Ziņojuma autori arī brīdinājuši, ka teroristiskais grupējums "Islāma valsts" vēl nav sakauts, lai gan Trampa administrācija apgalvo pretējo.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu