Teju puse lielo Latvijas uzņēmumu nav pilnībā ieviesuši VID prasībām atbilstošas kases sistēmas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Teju puse jeb 46% lielo uzņēmumu, kas saimnieciskajā darbībā izmanto kases aparātus, aizvien nav pilnībā ieviesuši aparātus ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) prasībām atbilstošu pamatdarbības sistēmu, liecina tehnoloģiju uzņēmuma SIA "Datakom" organizētā uzņēmēju aptauja, kas veikta sadarbībā ar pētījumu centru SKDS.

To vidū gan 25% jau sākuši sistēmas ieviest, un to nomaiņa pašlaik veikta daļēji, bet 12% sistēmu nomaiņu nav sākuši. Tikmēr sistēmas jau ir pilnībā nomainījuši 54% lielo Latvijas uzņēmumu.

Atbilstoši Ministru kabineta (MK) noteikumiem par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu tehniskajām prasībām komersantiem jau no 2017.gada janvāra ir jālieto kases aparāti ar pamatdarbības sistēmu, kas atbilst VID stingri definētām tehniskām prasībām, bet no 2019.gada šo prasību neizpildīšana var rezultēties sankcijās, tostarp naudas sodos, licences atņemšanā vai saimnieciskās darbības apturēšanā.

Aptaujas rezultāti rāda, ka kases sistēmas jau nomainījis vairums jeb 81% mikrouzņēmumu, 9% - nomainījuši daļēji un tikpat daudz – nav nomainījuši. Arī vairums (74%) mazo uzņēmumu jau ir pilnībā ieviesuši MK noteikumiem atbilstošas kases sistēmas, katrs desmitais jeb 11% - tās nomainījuši daļēji, bet 9% - to vēl nav izdarījuši.

Latvijas vidējo uzņēmumu vidū katrs sestais (15% ) arvien nav ieviesis kases aparātus ar VID prasībām atbilstošu pamatdarbības sistēmu, bet 11% vidējo uzņēmumu to izdarījuši daļēji. Savukārt sistēmas jau pilnībā nomainījuši 74% aptaujāto vidējo uzņēmumu ar kases aparātiem.

"Aptaujas rezultāti rāda, ka likumā noteikto prasību par kases sistēmu nomaiņu jau izpildījuši 80% mikrouzņēmumu, kas izmanto kases aparātus, bet šo prasību izpilde visvairāk nesekmējas vidējiem un lielajiem uzņēmumiem. Tas ir likumsakarīgi, jo kases sistēmu nomaiņa pieprasa gan finansiālos, gan laika resursus, un, jo lielāks ir uzņēmums, jo vairāk līdzekļu un laika sistēmu nomaiņai ir nepieciešams. Būtiski gan ņemt vērā, ka šo prasību izpilde komersantiem bija jāveic jau 2017.gadā, un fakts, ka līdz 2019.gadam liela daļa to arvien nav izdarījusi, rāda, ka šis nomaiņas process nav viegls nedz uzņēmējiem, nedz programmatūras ražotājiem," aptauju komentēja "Datakom" risinājumu direktors Edijs Tanons.

Lielākā daļa aptaujāto uzņēmumu saimnieciskajā darbībā neizmanto kases aparātus. Uzņēmējdarbības nozare, kurā kases aparātus izmanto visplašāk, ir tirdzniecība - atbilstoši aptaujas rezultātiem kases aparāti ir 53% visu aptaujāto tirdzniecības nozares uzņēmumu.

Sadarbībā ar pētījumu centru SKDS kopumā aptaujāti 750 dažādu nozaru un profilu uzņēmumi visā Latvijā. Uzņēmumi aptaujāti tiešsaistē un ar telefoninterviju starpniecību periodā no 2018.gada 4.decembra līdz 2019.gada 4.janvārim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu