El Čapo tiesa: advokāti mēģina pārliecināt, ka narkobarons ir plašas sazvērestības upuris

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/AP/AFP/SIPA/Scanpix

Gandrīz trīs mēnešu garumā Ņujorkā notiek meksikāņu narkobarona Hoakina Gusmana tiesas prāva. Šajā laikā tika pratināts lērums apsūdzības puses izsaukto liecinieku, kas atklāja neparastus faktus par El Čapo krāšņo uzdzīvi ASV kokaīna buma laikā, mīlas dzīves līkločiem un milzu kukuļiem. Savukārt otrdien vien apmēram pusstundas garumā uzstājās aizstāvības puse. Taču iepriekš, uzdodot jautājumus prokuroru izsauktajiem lieciniekiem, advokāti centās Gusmanu attēlot kā lielas sazvērestības upuri.

Gusmana advokāts otrdien izsauca vienu liecinieku un kā pierādījumu nodeva vienu dokumentu. ASV tiesu sistēmā tas nav nekas neparasts, ja aizstāvības puse izsauc nedaudzus vai pat nevienu liecinieku, vēsta "The Guardian". Taču El Čapo prāvā advokātu komandas atturīgums spilgti kontrastē ar prokuroru ražīgo darbu, izsaucot tiesas priekšā 56 lieciniekus - tai skaitā bijušos sadarbības partnerus un mīļāko, kuru stāstītais nokļuva ziņu virsrakstos visā pasaulē.

Trešdien abas puses prezentēs savu noslēdzošos argumentus. Ja Gusmanu atzīs par vainīgu 17 viņam uzrādītajos apsūdzības punktos, kas saistīti ar narkotiku kontrabandu, naudas atmazgāšanu un slepkavībām, tad viņam draud mūža ieslodzījums.

Lai arī varētu domāt, ka Gusmana advokāti atmetuši cerības uz pozitīvu iznākumu, tomēr īsā uzstāšanās turpina jau kopš novembra izmantoto stratēģiju - uzdot slaveno narkobaronu par plašas sazvērestības upuri. Tā vietā, lai apstrīdētu ASV Tieslietu departamenta pieaicinātos lieciniekus, advokāti nostata Gusmanu pretim tieslietu sistēmai, valdības prezentētajiem lieciniekiem, kuri ir rūdīti noziedznieki, un priekšstatiem par to, kas patiesībā ir El Čapo, norāda laikraksts "Los Angeles Times".

Kad advokātiem bija iespēja uzdot jautājumus prokuroru izsauktajiem lieciniekiem, viņi centās prāvā ieviest jaunus naratīvus, piemēram, ka Sianloa karteļa patiesais vadītājs ir Gusmana ilggadējais "biznesa" partneris Ismaels "El Majo" Sambada. Advokāti arī centās radīt iespaidu, ka El Čapo esot bijis drīzāk slavenība nekā narkobarons un ka viņš izšķērdīgās dzīves dēļ iekūlies miljoniem dolāru lielos parādos - tātad viņa peļņa no narkobiznesa varētu būt daudz mazāka nekā domāts.

Gusmana advokāti mēģināja Meksikas valdību un ASV tieslietu sistēmu atspoguļot kā neglābjami korumpētas, jo tās cenšoties notiesāt vien otrā plāna figurantu, bet patiesos līderus atstāt neskartus; viņi lika noprast, ka prokuroru izsauktie liecinieki esot daudz ļaunāki un samaitātāki par pašu tiesājamo.

Advokātu argumentācijas galvenais motīvs - ietekmīgais un nežēlīgais narkobarons El Čapo ir mīts, bet uz apsūdzēto sola sēdošais Gusmans ir pavisam cits cilvēks.

Viens no prokuroru izsauktajiem lieciniekiem bija varasiestāžu joprojām nenotvertā narkobarona "El Majo" dēls Vinsente Sambada, kurš Sinaloa kartelī darbojās no pusaudža gadiem un tika gatavots narkobiznesa mantinieka lomai. Viņu 2009.gadā aizturēja Meksikā un vēlāk izdeva ASV.

Varasiestādes vērsušās pret El Čapo, jo viņš esot "bijis ziņās", kamēr Sambadas tēvs darbojās "aizkulisēs", pratinot Sambadu, izteicās Gusmana advokāts. Sambada piekrita, ka pret Gusmanu esot "bijusi kampaņa", taču uzsvēra, ka Gusmans "ir [karteļa] līderis - tāds pats līderis kā mans tēvs".

Apsūdzības puse bija izsaukusi lielu skaitu kolorītu liecinieku, kuri atklāja iepriekš neizskanējušu informāciju par miljardiem dolāru ienesušo narkobiznesu. Visi liecinieki sacīja, ka Gusmans esot bijusi centrālā figūra. Taču daudzi liecinieki paši atzinuši vainu smagos noziegumos - naudas atmazgāšanā, narkotiku kontrabandā, slepkavībās - un neslēpj, ka cer uz soda termiņa samazināšanu pēc liecības sniegšanas.

Šajā prāvā līdzās faktiem lielu lomu spēlē arī emocionālais rāmējums, jo abām pusēm jāpārliecina zvērinātie, atzīst "Los Angeles Times" aptaujātie juridiskie eksperti. 

Maiami advokāts Hoakins Peress, kurš federālajā tiesā piedalījies citās ar narkotiku kontrabandu saistītās lietās, norāda, ka "zvērinātie vienmēr tic tam, ko stāsta prokurori".

Ja mūža ieslodzījums ir neizbēgams, kāpēc vispār tiesāties, nevis bez lieka pompa atzīt vainu un saņemt tādu pašu sodu? Gusmans "droši vien gribēja izklaidi", domā Peress.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu