"Mums ir bail!" Brazīlijas sievietes reaģē uz ieroču noteikumu atvieglošanu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Brazīlijas lēmums ļaut cilvēkiem vieglāk savā īpašumā iegūt šaujamieročus izraisījis pretrunīgu reakciju – daļa sabiedrības uzskata, ka izmaiņas vēl vairāk sarežģīs situāciju ar vardarbību pret sievietēm, kas jau šobrīd ir ļoti augstā līmenī, vēsta Lielbritānijas medijs "The Guardian".

Nodrošināšana, ka "labajiem pilsoņiem" ir vienkāršāk iegūt ieročus pašaizsardzības nolūkiem, bija viens no jaunā Brazīlijas prezidenta Žaira Bolsonaru priekšvēlēšanu solījumiem.

Savukārt Brazīlijas sieviešu tiesību aktīvisti uzskata, ka lielāka šaujamieroču pieejamība vēl vairāk pastiprinās vardarbību pret sievietēm, padarot to nāvējošāku.

"Es uzskatu, ka šis ir ļoti slikts lēmums, kas novedīs pie tā, ka vardarbība apdraud vēl vairāk sieviešu. Šis lēmums ir jāpārskata," uzskata sieviešu tiesību aktīviste Marija da Penja.

Da Penjas stāsts ir Brazīlijā ir labi zināms.

1983.gada maijā da Penja gulēja savās mājas Brazīlijas pilsētā Fortalzezā, kad viņu sašāva vīrs. Šajā uzbrukumā sieviete tika paralizēta. Kad pēc četriem mēnešiem sieviete iznāca no slimnīcas, viņas vīrs joprojām atradās brīvībā, un viņš atkal mēģināja sievieti nogalināt – šoreiz izmantojot elektrību.

Da Penjas cīņa par taisnību galu galā noveda pie tā, ka Brazīlijā tika pieņemts Marijas da Penjas likums, saskaņā ar kuru tika izveidotas īpašas tiesas un policijas iecirkņi, kas galvenokārt koncentrējās uz cīņu ar vardarbību ģimenēs, un it īpaši – vardarbību pret sievietēm.

Šis likums arī ieviesa arī dažādus pasākumus ar mērķi pasargāt vardarbībā cietušos, piemēram, ieviešot aizliegumu tuvoties personai.

Neskatoties uz šo likumu un citiem likumiem, kuru mērķis ir pasargāt sievietes no vardarbības, vardarbība ģimenēs Brazīlijā joprojām ir ļoti izplatīta parādība.

2016.gadā aptuveni pusē no sieviešu slepkavību gadījumiem tika izmantots šaujamierocis.

Aktīvisti uzskata, ka, ļaujot cilvēkiem vienkāršāk legāli iegūt ieročus, vardarbība ģimenēs kļūtu tikai nāvējošāka.

Saskaņā ar oficiālo statistiku 2017.gadā Brazīlijā tika nogalinātas 4539 sievietes, kas ir par 6,1% vairāk nekā iepriekšējā gadā.

Savukārt izvarošanu skaits palielinājās par 8% - līdz 60 018.

Kopš Bolsonaru lēmuma par ieroču aprites notikumu maiņu sievietes internetā sākušas kampaņu, lietojot tēmturi "Ja viņš būtu bijis bruņots", lai paustu viedokli, ka gadījumā, ja viņu pāridarītājam būtu ierocis, sievietes tagad būtu mirušas.

"Mēs dzīvojam baiļu kolonizētā sabiedrībā," uzskata Braziljas Universitātes antropoloģijas profesore Debora Dinisa.

Viņa pauž viedokli, ka Bolsonaru mēģinājums Brazīlijas "mačo sabiedrībā" ieviest ASV līdzīgu politisku izpratni, ka katram cilvēkam ir tiesības aizsargāt savu īpašumu ar šaujamieročiem, var radīt problēmas Brazīlijas sievietēm, jo viņas var tikt uztvertas kā daļa no šā privātīpašuma.

Bolsonaru lēmumu padarīt ieročus pieejamākus skaidro ar nepieciešamību nodrošināt, lai cilvēki var paši sevi aizstāvēt.

Tomēr plāna kritiķi uzsver, ka daudzi cilvēki ieročus tāpat nemaz nevarēs atļauties.

Daudzās kopienās, kur vardarbība jau šobrīd ir plaši izplatīta, jaunu ieroču parādīšanos uzskata par vājprātu.

Da Penja norāda, ka sieviešu aizsargāšanai no vardarbības daudz iedarbīgāka par ieročiem būtu sabiedrības izglītošana.

"Tikai izglītošana jau no mazotnes var palīdzēt likvidēt šo mačisma un homofobijas kultūru," uzsver aktīviste.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu