Noskaidrots uzvarētājs konkursā par restorānu kompleksa "Sēnīte" attīstību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
SIA "Liepkalni" vadītājs Dagnis Čākurs.
SIA "Liepkalni" vadītājs Dagnis Čākurs. Foto: Ieva Čīka/LETA

Maizes un konditorejas izstrādājumu ražotāja SIA "Liepkalni" izsludinātajā ideju konkursā par restorānu kompleksa "Sēnīte" restaurāciju, pārbūvi un teritorijas attīstīšanu iesniegtas kopumā piecas idejas, bet par uzvarētāju atzīta arhitekta Jāņa Ruciņa piedāvātā koncepcija, pastāstīja "Liepkalnu" valdes priekšsēdētājs Dagnis Čākurs.

Konkursa mērķis bija iegūt piemērotāko risinājumu restorāna "Sēnīte" ēku kompleksa restaurācijai, pārbūvei un teritorijas attīstīšanai.

Čākurs teica, ka konkursā iesniegtās attīstības ideju koncepcijas novērtēja "Liepkalnu" izveidotā žūrija piecu cilvēku sastāvā. Žūrijā bija pārtikas zinātņu doktors Ivo Līdums, kinorežisors Ivars Zviedris, Rūjienas mākslas skolas direktors Jānis Galzons ar asistentu fotogrāfu Aigaru Lapiņu, kā arī divi eksperti no Latvijas Arhitektu savienības. Iesniegtās attīstības ideju koncepcijas vērtētas pēc idejas oriģinalitātes, mākslinieciskās kvalitātes, funkcionalitātes, kā arī objekta plānojuma atbilstības videi un izmantošanas mērķim.

Pēc Čākura teiktā, Ruciņa piedāvātais risinājums paredz galveno ēku ar sēnes formas kupolu atjaunot, atbilstoši Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas norādījumiem, rekonstruējot un saglabājot vasaras terasi ar koka grīdu ēkas dienvidrietumu pusē. Galvenajā ēkā varētu būt iespēja paēst un atradīsies tirdzniecības vietas, tostarp "Liepkalnu" un citu Latvijas ražotāju produkcijai. Apkārtējā teritorijā paredzēts izbūvēt multifunkcionālu laukumu atpūtai - stāvlaukumu automašīnām, kā arī treileru parku. Projekta otrajā kārtā iecerēts izveidot minigolfa laukumu un uzbūvēt jaunu moteļa ēku galvenās ēkas pagalma pusē, teritorijā tuvāk Siguldai.

Viņš teica, lai gan konkursā kopumā tika iesniegti pieci teritorijas attīstības ideju koncepcijas pieteikumi, viens iesniegtais darbs tika izslēgts no gala vērtējuma, jo neatbilda konkursa nolikuma pielikumam, paredzot iejaukties ēkas sēnes formas kupolā. Godalgas ieguva trīs attīstības ideju koncepcijas - Ruciņa projekts, kā arī arhitekta Andreja Ģelža (SIA "Brīnišķīgo projektu birojs") un SIA "Purple Corner" idejas.

Čākurs teica, ka attīstības ideju koncepciju izstrāde nebija vienkāršs uzdevums, tādējādi, iespējams, ierobežojot konkursa potenciālo dalībnieku loku. "Ja būtu bijusi drusciņ vienkāršāka tā iesniegšana un redzējuma pasniegšana, pieteikumu iesniedzēju loks droši vien būtu bijis daudz plašāks un pieteikumu būtu daudz vairāk," sprieda "Liepkalnu" valdes priekšsēdētājs. Vienlaikus viņš teica, ka cilvēki labprāt savas idejas iesūta arī elektroniski ārpus konkursa - tās tiek apkopotas un saglabātas, pieļaujot vēlāk integrēt esošajā attīstības ideju koncepcijā interesantākos priekšlikumus.

"Liepkalnu" valdes priekšsēdētājs teica, ka starp nākamajiem "Sēnītes" atjaunošanas soļiem ir rast risinājumu, kā tai piekļūt. "Nākamgad bija plānots atjaunot valsts galvenā autoceļa Inčukalns-Valmiera attiecīgo posmu, pieņemot, ka piebrauktuves restorānam "Sēnīte" ir slēgtas. Ēkas īpašnieks sadarbībā ar mani atkārtoti veicis projektēšanu, atjaunojot iebrauktuves un izbrauktuves, kā arī kabatu, kur mašīnām stāvēt. (..) Pašlaik notiek projekta saskaņošanas process ar "Latvijas valsts ceļiem" un Inčukalna novada domi," klāstīja Čākurs, piebilstot, ka par tālākā projekta attīstību varēs domāt tikai tad, kad ceļa posma rekonstrukcijas projekts būs saskaņots.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka "Liepkalni" bija izsludinājuši konkurss ideju iesniegšanai par restorānu kompleksa "Sēnīte" restaurāciju, pārbūvi un teritorijas attīstīšanu. Kopējais plānotais godalgu fonds bija 2000 eiro.

Tāpat vēstīts, ka 2017.gada jūlijā "Liepkalni" sociālajā tīklā "Facebook" publiskoja aicinājumu ikvienam interesentam kopīgi iegādāties kādreizējo restorāna kompleksu "Sēnīte" Inčukalna novadā. Čākurs aģentūrai LETA toreiz pastāstīja, ka viņu uzrunājuši nekustamo īpašumu realizētāji par iespēju iegādāties "Sēnīti". Čākurs īpašumu aplūkojis trīs reizes un secinājis, ka to iespējams attīstīt. Apskatot "Sēnītes" īpašumu, viņam radusies ideja par publiskas akciju sabiedrības dibināšanu, kurā ikviens varētu iegādāties akciju vai akcijas, tādējādi kļūstot par vienu no "Sēnītes" īpašniekiem.

Savulaik slavenais restorāns "Sēnīte" iekļauts aizsargājamo valsts kultūras pieminekļu sarakstā, kas nozīmē, ka padomju laika ēkas saimnieki nedrīkst nojaukt. Restorāns "Sēnīte" Vidzemes šosejas malā tika uzbūvēts pagājušā gadsimta vidū. Sākotnēji šajā vietā tika izveidota tējnīca ar koši krāsotu lapeni sēnes formā. Vēlāk šajā vietā uzbūvēja jaunu ēku kompleksu, kas tika dēvēts par sešdesmito gadu arhitektūras šedevru.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, SIA "Restorāns Sēnīte" likvidēta 2010.gadā. Uzņēmuma lielākie īpašnieki bija SIA "AVE Astra" un Latvijas kooperatīvo sabiedrību centrālā savienība "Turība". Pastarpināti caur uzņēmumu "AVE Astra" "Sēnītes" īpašnieki bija kādreizējais centrālās savienības "Turība" prezidents, Latvijas Darba devēju konfederācijas viceprezidents Ivars Strautiņš un Atis Sausnītis, kurš savulaik ieņēmis vadošus amatus gan "Turībā", gan "Rīgas piena kombinātā", "Laimā", "Baltijas lāsē" u.c.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu