ANO mudina Kipras līderus atsākt salas apvienošanas sarunas (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ANO Drošības padome trešdien mudināja visas Kipras izlīguma procesa puses atsākt sarunas par sadalītās salas apvienošanu, ASV brīdinot, ka miera uzturētāji Kiprā nevar palikt bezgalīgi, ja netiks panākts progress izlīguma virzienā.

Padome vienbalsīgi pieņēma rezolūciju, līdz 31.jūlijam atjaunojot Kipras miera uzturētāju misijas (UNFICYP) mandātu, kas ir viena no ilgstošākajām ANO miera uzturēšanas operācijām.

"Bezgalīgas miera uzturēšanas misijas ir nepieņemamas," pēc balsojuma sacīja ASV vēstnieka pienākumu izpildītājs Džonatans Koens. "UNFICYP vai arī ANO klātbūtne Kiprā kopumā nevar būt alternatīva situācijai, kurā nav ceļa politiska risinājuma virzienā, vai arī būt šādas situācijas daļa."

ASV, kas ir lielākais ANO miera uzturēšanas operāciju finanšu donors, jau iepriekš brīdinājušas, ka ieilgušās misijas tiks apturētas, skaidrojot, ka tās sekmē "iesaldētu konfliktu" rašanos.

Sarunas par Kipras apvienošanu izjuka 2017.gada jūlijā, Kipras grieķu un turku līderiem nespējot vienoties par kompromisiem attiecībā uz varas dalīšanas un drošības risinājumiem.

Drošības padome aicināja Kipras grieķu un turku līderus sadarboties ar ANO konsultanti Džeinu Holu-Lūtu, kas kopš pērnā jūlija runā ar procesa dalībniekiem par sarunu atsākšanu.

ANO ģenerālsekretāram Antoniu Gutērrešam līdz 15.aprīlim jāizstrādā ziņojuma projekts par progresu sarunu atsākšanas virzienā, kas varētu iezīmēt pārmaiņas attiecībā uz miera uzturēšanas misijas nākotni.

Lai garantētu pamieru un uzraudzītu buferzonu, Kiprā izvietots 1000 karavīru un policistu.

Kipra ir sadalīta kopš 1974.gada, kad Turcijas karaspēks okupēja salas ziemeļu trešdaļu, reaģējot uz toreizējās Atēnu militārās huntas atbalstīto apvērsumu, kura mērķis bija salas apvienošanās ar Grieķiju.

Pašlaik Ziemeļkipras teritorijā joprojām uzturas aptuveni 35 000 vīru liels Turcijas militārais kontingents, un pašpasludinātā turku republika faktiski pilnībā ir atkarīga no Ankaras ekonomiskā atbalsta.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu