Čīlē sešiem Pinočeta aģentiem piespriež cietumsodus par eksprezidenta slepkavību

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Augusto Pinočets
Augusto Pinočets Foto: SIPA/Scanpix

Tiesa Čīlē trešdien piesprieda cietumsodus sešiem bijušā diktatora Augusto Pinočeta režīma aģentiem par viņu līdzdalību eksprezidenta Eduardo Freja slepkavībā.

Tiesnesis Alehandro Madrids piesprieda cietumsodus no trim līdz 10 gadiem pēc 15 gadus ilgas izmeklēšanas, kuras laikā 1982.gadā mirušā Freja mirstīgās atliekas divreiz tika ekshumētas tiesu ekspertīzes veikšanai.

Spriedumā konstatēts, ka seši apsūdzētie ir vainīgi "slepkavībā noindējot pēc ķirurģiskas iejaukšanās".

Freja ģimenes advokāti nosauca šo spriedumu par vēsturisku.

Frejs, kurš bija Čīles prezidents no 1964. līdz 1970.gadam, 1982.gada janvārī 71 gada vecumā nomira no pēkšņas infekcijas, kamēr viņš bija hospitalizēts trūces dēļ.

Pinočets kļuva par Čīles diktatoru pēc militārā apvērsuma, kurā 1973.gada 11.septembrī tika nogalināts Salvadors Aljende – Freja pēcnācējs prezidenta amatā. Viņa diktatūra ilga līdz 1990.gadam, kad Čīlē tika atjaunota demokrātija.

Frejs nomira laikā, kad viņš un viņa Kristīgo demokrātu partija nostiprinājās kā galvenais opozīcijas spēks Pinočeta režīmam. Astoņdesmito gadu sākumā notika pirmie ielu protesti šī režīma laikā.

Freja mirstīgo atlieku otrā ekshumācija tika veikta 2016.gadā, lai noskaidrotu, kā notika viņa noindēšana ar sinepju gāzi un talliju mazās devās.

Ārsts Patrisio Silva Garins saņēma 10 gadu cietumsodu par to, ka bija devis Frejam indi, bet cits ārsts Pedro Valdivija tika notiesāts uz pieciem gadiem cietumā kā līdzdalībnieks.

Septiņu gadu cietumsodu saņēma eksprezidenta šoferis Lusi Veserra Aransibija un izlūkdienesta aģents Rauls Liljo Gutjerress.

Trīs gadi cietumā par nozieguma slēpšanu tika piespriesti paliatīvās aprūpes ārstiem Elmaram Rosenbergam un Serhio Gonsalesam.

Pinočeta režīma laikā tika nogalināti vairāk nekā 3200 cilvēku, bet apmēram 38 000 tika spīdzināti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu