Saskaņa: "Bezkompromisa tiesiskums uzņem apgriezienus" (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs pie savas mājas Mežaparkā.
Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs pie savas mājas Mežaparkā. Foto: Edijs Pālens/LETA

​Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) veiktā kratīšana Rīgas mēra Nila Ušakova (S) kabinetā un dzīvesvietā esot "politiski motivēts vienas partijas mēģinājums mainīt vēlēšanu iznākumu", uzskata partija "Saskaņa", kuras valdes priekšsēdētājs ir Ušakovs.

"Vakardienas notikumi Rīgā, kad Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova darba vietā un dzīvesvietā KNAB veica procesuālās darbības, liedz iespēju klusēt par tiem," paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem pauž "Saskaņa", "mūsuprāt, šīs darbības ir politiski motivēts vienas partijas mēģinājums mainīt vēlēšanu iznākumu, - par to šī nacionālistu partija jau iepriekš atklāti informēja sava kongresa laikā."

Konkrēto partiju savā paziņojumā "Saskaņa" nenosauc, taču acīmredzot tā varētu būt domājusi apvienību "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), kuras kādreizējais pašvaldību lietu ministrs Kaspars Gerhards pēc aicinājuma partijas kongresā tika sagatavojis likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu. Pašlaik likumprojektam gan nav nekādas virzības, turklāt nomainījies ir arī par nozari atbildīgais ministrs.

"Saskaņas" pārstāvji atzīmē, ka iepriekšējās valdības laikā šādi mēģinājumi neesot izdevušies. "Tagad, "jaunajos" laikos, "bezkompromisa tiesiskums" uzņem apgriezienus - politiskajiem oponentiem, acīmredzot, ir parādījusies iespēja apkarot konkurentus, izmantojot tiesībsargājošās iestādes, kas diemžēl nepretojas," paziņojuši "Saskaņas" politiķi.

"Saskaņa" aicina ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru, KNAB vadību un Satversmes aizsardzības biroja vadību vērst "uzmanību par šo situāciju un cēloņsakarībām", aicinot nepieļaut šo neatkarīgo iestāžu rīcības komandēšanu no politiķu puses.

"Saskaņa" akcentē, ka Rīgas mēram nav piemērots nekāds procesuālais statuss un viņam neesot izteiktas nekāda veida aizdomas.

Kā ziņots, KNAB darbinieki trešdien veica kratīšanas Ušakova dzīvesvietā un darba kabinetā Rīgas domē.

KNAB aģentūrai LETA sākotnēji apliecināja, ka kriminālprocesa ietvaros trešdien biroja darbinieki "veic neatliekamās procesuālās darbības", taču "atsevišķas procesuālās darbības birojs komentēt nevar". Vēlāk KNAB paziņoja, ka kratīšanas veiktas saistībā ar kādu iepriekš sāktu kriminālprocesu. Biroja interneta mājaslapā ievietotajā paziņojumā norādīts, ka "birojs veica kriminālprocesuālās darbības, tai skaitā tiesas sankcionētas kratīšanas vairākās adresēs". "Šobrīd nevienai personai nav piemērots ar brīvības atņemšanu saistīts drošības līdzeklis," informēja KNAB.

Izmeklēšanas iestādē skaidro, ka kriminālprocesā notiek aktīvs izmeklēšanas darbs, nostiprinot procesuālo darbību laikā iegūto informāciju. Detalizētāku informāciju par konkrēto kriminālprocesu KNAB sola sniegt, līdzko tas būs iespējams, nekaitējot izmeklēšanas interesēm.

Savukārt pats Ušakovs žurnālistiem pēc kratīšanām noliedza, ka būtu pastrādājis jebkādus likumpārkāpumus, līdz ar to no Rīgas domes vadības viņš neatkāpsies. "Liekot roku uz sirds, varu teikt, ka mana sirdsapziņa ir tīra," paziņoja Ušakovs un uzsvēra, ka nekāds statuss šajā lietā viņam neesot piemērots. Par lietas būtību politiķis gan atteicās runāt, uzsverot, ka plašākus komentārus sniegt nevar, jo ir parakstījies par informācijas neizpaušanu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu