Laikraksts: Krievija piedāvājusi Ziemeļkorejai uzbūvēt atomelektrostaciju

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Krievijas amatpersonas pērnruden slepus izteikušas Ziemeļkorejai piedāvājumu uzbūvēt atomelektrostaciju (AES), paziņojušas ASV amatpersonas, kas ir pazīstamas ar diskusiju gaitu.

Piedāvājuma mērķis bijis rast izeju no strupceļa, kādā nonākušas Phenjanas un Vašingtonas sarunas Ziemeļkorejas kodolprogrammas lietā.

Apmaiņā pret AES Ziemeļkorejai būtu jādemontē savi kodolieroči un ballistiskās raķetes.

Par Krievijas piedāvājumu ASV amatpersonas uzzinājušas 2018.gada nogalē.

Nav skaidrs, kā ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija varētu raudzīties uz Maskavas piedāvājumu. Domājams, Trampa padomniekiem varētu būt nopietni iebildumi pret būtisku Krievijas lomu galīgajā līgumā par Ziemeļkorejas denuklearizāciju.

Atbilstoši Maskavas piedāvājumam Krievijas valdība pārraudzītu AES darbību un nogādātu visus blakusproduktus un atkritumus atpakaļ Krievijā, samazinot risku, ka Ziemeļkoreja varētu izmantot AES kodolieroču ražošanā, vienlaikus nodrošinot trūcīgo valsti ar jaunu enerģijas avotu.

Tramps un Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns samitā Singapūrā 12.jūnijā parakstīja kopīgu dokumentu, kurā Ziemeļkoreja apņēmusies "strādāt Korejas pussalas pilnīgas denuklearizācijas virzienā".

Taču kopš šī samita Vašingtonas un Phenjanas kodolsarunas ir iestigušas. ASV vēlas, lai Ziemeļkoreja veic detalizētu kodolobjektu un raķešu objektu uzskaitījumu, kas potenciālās vienošanās ietvaros tiktu inspicēti un demontēti, savukārt Ziemeļkoreja uzstāj, ka vispirms ir jāatceļ sankcijas.

Baltais nams šomēnes paziņoja, ka Trampa un Kima nākamais samits notiks februārī. Medijos izskanējuši pieļāvumi, ka samits varētu notikt Vjetnamā, tiesa gan, oficiāli samita norises vieta nav apstiprināta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu