Pusaudze, kura iemīlējās divreiz vecākā narkobaronā: El Čapo noslēpumainā sieva

TVNET/The New York Times
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Meksikāņu narkobarona Hoakina Gusmana jeb El Čapo prāvai Ņujorkā tuvojoties noslēgumam, par vienu no centrālajiem personāžiem kļuvusi viņa sieva Emma Koronela Aispuro. Viens no lieciniekiem pastāstīja, ka Aispuro esot pielikusi roku El Čapo bēgšanā no stingrā režīma cietuma 2015.gadā. Tiesas zālē izskanēja vīra un sievas privātā sarakste - gan par kopīgajiem bērniem, gan nelegālo rūpalu. Dienā, kad liecināja viena no El Čapo mīļākajām, Gusmans un Koronela bija uzvilkuši līdzīgas tumši sarkana samta žaketes - domājams, apliecinot abpusējo lojalitāti.

Gandrīz trīs mēnešu garumā prokurori izsauca 56 lieciniekus, kuri Gusmanu aprakstīja kā atriebīgu narkotiku kontrabandistu, asinskāru slepkavnieku un vīrieti ar neskaitāmiem sānsoļiem. Taču Koronela gandrīz katru dienu sēdēja zālē, ar akmenscietu sejas izteiksmi sēžot otrajā rindā, novēroja "The New York Times".

"Es savu vīru nepazīstu kā to cilvēku, ko viņi mēģina parādīt," vienā no izdevumam sniegtajām intervijām norāda Koronela. "Es apbrīnoju to cilvēku, ar kuru iepazinos un apprecējos."

Ņemot vērā daudzās tiesā izskanējušās apsūdzības, visticamāk, Gusmanam atlikušo mūžu nāksies aizvadīt cietumā. Laulātajiem nevar likt liecināt vienam pret otru. Taču tiesas zālē izskanējušie karteļa dzīves un notikumu apraksti žurnālistiem radījuši jautājumu, kā Koronelai izdevies izvairīties no kriminālapsūdzībām. Uz to neatbild ne prokurori, nedz arī pati Koronela.

Koronela vairāku gadu garumā baudījusi labumus, ko sniedza vīra loma Meksikas plaukstošajā narkobiznesā. Prokurori lēš, ka Gusmans savas 30 gadu ilgās narkobarona "karjeras" laikā nopelnījis 14 miljardus ASV dolāru.

29 gadus vecā Koronela ar Gusmanu apprecējās 2007.gadā, kad pati vēl bija pusaudze. Neilgi pēc 20 gadu vecuma sasniegšanas viņa jau bija kļuvusi par māti. Divreiz vecākais Gusmans, kuram aiz muguras jau bija vairākas laulības, lielāko daļu šīs laulības pavadīja vai nu aiz restēm, vai arī bēguļojot.

Tiesas laikā Koronela mitinās divās valstīs - ASV, kur notiek prāva, un Meksikā, kur mācās pāra septiņus gadus vecās dvīnes Emalija un Marija. Kopš Gusmana izdošanas ASV 2017.gadā meitas apmeklējušas tēva tiesas sēdes un devušās stingri uzraudzītās vizītēs uz cietumu.

Meitas ir vienīgās apstiprinātās viešņas, kurām ļauts apciemot tēvu noslēpumā turētajā vietā, kur El Čapo mīt tiesas prāvas laikā.

Koronela un Gusmans satikās rančo Meksikā. Viņa bija 17 gadus veca. Viņš - četrdesmitgadnieks, kurš bija izcīnījis vietu Sinaloa karteļa spicē un pēdējos sešus gadus pavadījis bēguļojot pēc izbēgšanas no Meksikas cietuma 2001.gadā. "Turpmākajos mēnešos mēs kļuvām par pāri," stāsta Koronela. "Kad man apritēja 18 gadi, mēs salaulājāmies ļoti vienkāršā ceremonijā ar ģimeni un vistuvākajiem draugiem."

Koronela ir dzimusi Kalifornijā, bet uzauga Durango štatā Meksikā, kas atrodas blakus Sinaloa. Abi štati ietilpst tā dēvētajā Meksikas Zelta trijstūrī, kur tiek audzēta marihuāna. Koronela apgalvo, ka dzīvojot normālu dzīvi, un sarunās ar žurnālistiem narkotikas pat nepieminēja, lai gan prāvā sniegtajās liecībās izskanēja, ka sievietes tēvs esot strādājis Sinaloa kartelī.

Meksikas medijos Koronelas vārds savulaik izskanējis saistībā ar skaistumkonkursu, kurā viņa uzvarēja pusaudzes gados. Tomēr viņas privātā dzīve līdz šim nav tikusi ķidāta. 

Prokurori tiesas zālē parādīja pāra 2012.gada īsziņas, kurās Koronela gatavojās iespējamam reidam mājā, kurā dzīvoja. "Vai tur ir kādi ieroči, mīļā? Vai tev ir ierocis?" jautā Gusmans. "Man ir viens no tavējiem. Tas, ko man iedevi," atbildēja sieva.

Pēc tam Gusmans lika Koronelai to paslēpt slepenā seifā, kas bija ierīkots mājā.

Pagājušonedēļ bijušais cietuma direktors Damaso Lopess Nunjess, kurš vēlāk kļuva par augsta ranga karteļa darboni, liecināja, ka Koronela esot palīdzējusi organizēt El Čapo bēgšanu no cietuma 2015.gadā.

Koronela četru mēnešu garumā esot tikusies ar Lopesu un Gusmana dēliem, lai izpildītu ieslodzītā narkobarona dotos rīkojumus - nopirkt zemesgabalu ar ēku netālu no cietuma, sagādāt ieročus, bruņumašīnu un GPS rokaspulksteni, ar ko noteikt precīzas koordinātes, un izrakt tuneli no mājas līdz cietuma kamerai.

2015.gada jūlijā Gusmans izbēga no cietuma pa tuneli, kuram viens gals bija izrakts cietuma dušā. Otrā galā viņu sagaidīja brālis, viņi kopā aizbrauca uz Sanhuanas lidlauku, un no turienes El Čapo atgriezās mājās Sinaloa. Koronela intervijā atteicās komentēt šīs apsūdzības.

Prāvas laikā Koronela tikpat kā neizrādīja emocijas - pat tad, kad raudot liecināja Gusmana mīļākā.

Vienīgais izņēmums bija kāda diena decembrī, kad viņa tiesas sēdē atradās kopā ar meitām. Todien prokurori zālē ieveda ratiņus, kas bija piekrauti ar AK-47 šaujamieročiem un granātmetēju. Ieraugot ieročus, Koronela steigšus izveda no telpas meitas.

Koronela nelabprāt runā par prāvu un apsūdzībām, taču intervijā žurnālistiem lika noprast nepatiku pret tiesas procesu. "Man riebjas drāma," viņa sacīja.

"Situācija, kuru mēs tagad piedzīvojam, ir sarežģīta un smaga," atzīst Koronela. "Taču esmu ticīga un zinu, ka Dievs mums uzliek tikai tādus pārbaudījumus, kas mums ir pa spēkam. Es ticu, ka tā arī būs."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu