Eiropas valstis radušas jaunu veidu, kā apiet ar Irānu saistītās ASV sankcijas (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Savienības (ES) valstis mēģina glābt Irānas kodolvienošanos, un tieši tādēļ tiek radīta jauna aģentūra, ar kuras starpniecību arī notiks darījumi starp Eiropas un Irānas uzņēmumiem, vēsta “Deutsche Welle”.

Vācija, Francija un Lielbritānija sākušas rīkoties, lai radītu jaunu sistēmu, kas ļauj apiet ASV sankcijas. Ārlietu ministru sanāksmē Bukarestē tika paziņots par jaunas aģentūras radīšanu, ar kuras starpniecību notiks darījumu apmaksa starp Eiropas un Irānas kompānijām. Šāds lēmums pieņemts, jo privātās bankas bažās par ASV sankcijām var atteikties apkalpot šādus darījumus.

Paredzams, ka aģentūras galvenā mītne atradīsies Parīzē. Tādējādi Irāna varēs turpināt piegādāt Eiropai naftu un citas preces. Naudu par saņemtajām precēm aģentūra sūtīs nevis Irānas bankām, bet gan tām Eiropas kompānijām, kas pārdod Irānai sadzīves preces, medikamentus un citus produktus. Ar jaunizveidoto aģentūru sadarbosies firmas, kuru galvenais noieta tirgus ir Irāna, un kuras nekādi neskars ASV noteiktās sankcijas.

Tādējādi Eiropas valstis cenšas glābt Irānas kodolvienošanos, no kuras vienpusēji pērn izstājās ASV. Irānas, ASV, Krievijas, Lielbritānijas, Francijas, Vācijas un Ķīnas 2015. gadā noslēgtā vienošanās paredz vairākus Teherānas soļus, ar kuriem ierobežot kodolprogrammu. ASV prezidents Donalds Tramps savu lēmumu izstāties no vienošanās skaidroja ar to, ka līgums nav nesis mieru Tuvajos Austrumos un Irāna “tāpat esot turpinājusi attīstīt kodolieročus”.

Eiropas valstis norāda, ka Irāna ir pildījusi līguma nosacījumus, un tam pierādījums ir vairākas Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras pārbaudes. ASV gan noteica sankcijas pret Teherānu un draudēja tādas noteikt arī Eiropas valstu kompānijām, kuras turpinās sadarbību ar Irānu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu