Liellopu gaļa no slimo govju skandālā ierautās kautuves tika pārdota deviņās ES valstīs (1)

TVNET/EuroNews
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Polijā plašu rezonansi izraisīja telekanāla TVN sižets par acīmredzami neveselām govīm, kas nakts aizsegā un bez inspektoru uzraudzības tika nogādātas kādā lopkautuvē netālu no Ostrovas Mazoveckas - pilsētas Polijas ziemeļaustrumos. Raidorganizācija "Euronews" noskaidrojusi, ka kautuve eksportēja liellopu gaļu uz deviņām Eiropas Savienības (ES) valstīm. To skaitā ir Lietuva un Igaunija, bet ne Latvija.

Gaļa no skandālā ierautās lopkautuves tika sūtīta uz Somiju, Franciju, Ungāriju, Portugāli, Rumāniju, Spāniju, Zviedriju, Lietuvu un Igauniju.

"Patlaban prioritāte ir izsekot un izņemt no tirdzniecības visus produktus, kas nākuši no šīs lopkautuves," paziņoja par pārtikas drošību atbildīgais ES komisārs Vītenis Andrjukaitis. "Es aicinu dalībvalstis rīkoties nekavējoties."

"Tajā pašā laikā es aicinu Polijas iestādes ar steigu pabeigt izmeklēšanu, pieņemt visus nepieciešamos mērus, ievērojot ES noteikumus, kā arī ātri un bargi sodīt pārkāpējus, kuru kriminālās darbības potenciāli apdraud sabiedrības veselību un piekopj nepieņemamu izturēšanos pret dzīvniekiem," norāda Andrjukaitis.

Televīzijas kanālā pārraidītajā video redzams, kā govis, kas nespēj nostāvēt kājās, tiek izvilktas no transporta un ar tehniku ieceltas lopkautuvē. Izskatās, ka notikumi risinās naktī, kad kautuvē neatrodas veterinārā dienesta darbinieki, vēsta "The Guardian".

Eksperti, kuri noskatījušies video, pauž bažas par nopietniem draudiem veselībai un mudinājuši Polijas valdību nekavējoties rīkoties un brīdināt visas Eiropas valstis, uz kurām tā eksportē liellopu gaļu.

Gaļas produktu ražotāju lobijs SRiWRP paziņojis, ka televīzijas sižetā atspoguļotā lopkautuve esot maza un "pārējie 99,9% gaļas pārstrādes uzņēmumu ir labi".

Taču sižeta autors, žurnālists Patriks Ščepanjaks uzstāj, ka līdzīgas problēmas sastopamas visā valstī.

Zirga gaļas skandāls parādīja, cik sarežģīta var būt gaļas izcelsmes izsekošana, un izgaismoja problēmas ar gaļas pārdošanu Eiropas vienotajā tirgū.

Saskaņā ar "Eurostat" datiem, Polija ir septītais lielākais liellopa gaļas ražotājs ES.

2017.gadā Polijā tika saražotas apmēram 558 500 tonnu liellopu gaļas un tās produktu. Taču liellopu gaļa veido tikai apmēram 2% no vietējā gaļas patēriņa.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu