Aktīvistu kuģis ar 47 imigrantiem piestājis Sicīlijas ostā; Lietuva piedāvā uzņemt vairākus migrantus

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
"Sea Watch 3"
"Sea Watch 3" Foto: SCANPIX

Vācijas aktīvistu kuģis "Sea Watch 3" ar 47 Lībijas piekrastē uzņemtajiem nelegālajiem imigrantiem ceturtdien piestājis Sicīlijas ostā Katānijā. Lietuva pieņems līdz pieciem migrantiem, žurnālistiem paziņojis iekšlietu ministrs Eimutis Misjūns.

(Papildināta ziņa.)

Pēc viņa teiktā, Lietuva uzņems tādus migrantus, kuri atbilst tās prasībām un kuriem jau Itālijā būs noteikta starptautiskā aizsardzība. Viņi tiks pārbaudīti arī no drošības viedokļa, un šai nolūkā Lietuva gatavojas jau tuvākajā laikā nosūtīt uz Itāliju savus speciālistus.

"Ekonomiskos migrantus mēs uz Lietuvu nepārceļam," uzsvēris ministrs. Vienlaikus viņš norādījis, ka ar migrantu uzņemšanu Lietuva vēlas apliecināt solidaritāti ar Eiropas Savienību (ES), un atgādinājis, ka valsts nav izpildījusi savas saistības attiecībā uz bēgļu uzņemšanu, ko uzņēmusies pirms dažiem gadiem.

Nīderlandē reģistrētajam kuģim dota atļauja piestāt Katānijā pēc tam, kad sešas valstis - Vācija, Francija, Luksemburga, Portugāle, Rumānija un Malta - bija piekritušas uzņemt nelegālos imigrantus, kas atrodas uz "Sea Watch 3" klāja.

Nav zināms, vai kāds no nelegālajiem imigrantiem varēs palikt arī Itālijā. 47 migrantu vidū 15 esot nepilngadīgie.

"Sea Watch 3"
"Sea Watch 3" Foto: SCANPIX

Itālijas iekšlietu ministrs Mateo Salvīni iepriekš brīdināja, ka varētu sākt juridisku procedūru pret kuģa apkalpi, norādot, ka aktīvistu kuģis nelegālos imigrantus uzreiz vedis uz Itāliju, nevis tuvākajām ostām Lībijā vai Tunisijā.

Tieslietu eksperti pieļauj, ka "Sea Watch 3" varētu tikt uzlikts arests, ņemot vērā, ka Katānijas prokurors Karmelo Dzukāro jau iepriekš nav izrādījis iecietību pret nelegālo imigrantu pārvadātājiem.

Salvīni jau kritizējis aktīvistu organizācijas par to, ka tās faktiski nodrošina "taksometra pakalpojumus" nelegālajiem imigrantiem.

"Mana atbilde ir skaidra - Itālijas ostas ir slēgtas. Cilvēku kontrabandistiem un tiem, kas viņiem palīdz, šie prieki ir beigušies," pagājušajā mēnesī liedzot Itālijā ierasties Spānijas aktīvistu kuģim ar Lībijas piekrastē uzņemtajiem nelegālajiem imigrantiem, tviterī norādīja ministrs.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu