Hermanis iestudējis izrādi par "čekas maisiem"

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: LETA

Režisors Alvis Hermanis Jaunajā Rīgas teātrī (JRT) iestudējis izrādi par tā dēvēto čekas maisu radītajiem jautājumiem sabiedrībā ar nosaukumu "Vēstures izpētes komisija", kuras pirmizrāde Lielajā zālē plānota jau 2. aprīlī Jaunā Rīgas teātra Lielajā zālē plkst.18, informē JRT.

Izrādes autori ir pats režisors kopā ar izrādē iesaistītiem aktieriem Kasparu Znotiņu, Andri Keišu, Vili Daudziņu, Gunu Zariņu, Jevgeņiju Isajevu un Ingu Tropu. Režisors izrādē liks uzsvaru uz to, kā iespējams manipulēt ar cilvēkiem un vēsturi gan Padomju Savienības laikā, gan mūsdienās.

"Taisīt izrādi par čekas maisu lietu ir diezgan neiespējami, jo tur katra cilvēka gadījums ir pārāk atšķirīgs, un līdz ar to vispārinājumus veikt ir bezjēdzīgi. Par katru no viņiem tad būtu jātaisa atsevišķa izrāde. Mēs nekad neuzzināsim daudzu čekas maisos atrasto stāstus. Vai nu tāpēc, ka viņi ir miruši, vai tāpēc, ka daudzos gadījumos tie ir pārāk intīmi un personiski, lai ar tiem dalītos publiski. Gluži tāpat dažādu iemeslu dēļ mēs vairs neuzzināsim daudzu čekas ziņotāju upuru stāstus. Publicētajos sarakstos es atradu daudzus desmitus cilvēku, kurus pazinu personīgi. Un par daudzu no viņiem privāto dzīvi es zinu pietiekami, lai iztēlotos, uz kāda pamata viņi tur nokļuvuši vai tikuši šantažēti," par topošo izrādi paudis Hermanis.

JRT jauniestudējums tapis, pateicoties personām, kas atklājušas savus dzīves stāstus un dalījušās savā pieredzē ar kādreizējo Valsts drošības komiteju. Tāpat izrādes veidošanas procesā nozīmīgu informāciju sniedzis Latvijas Okupācijas muzejs, Latvijas Nacionālais arhīvs, Latvijas Laikmetīgās Mākslas centrs, filmu studija "Mistrus Media", "Radio Brīvā Eiropa"/"Radio Brīvība".

Tāpat izrādes veidošanā iesaistījusies vēsturniece Inese Dreimane, mākslas zinātniece un izdevēja Laima Slava, bijušais Totalitārisma seku dokumentēšanas centra vadītājs Indulis Zālīte, kino kritiķe Elīna Reitere un žurnālists Andrejs Šavrejs.

Foto: Jaunais Rīgas teātris atklāj pagaidu telpas "Tabakas fabrikā".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu