Mediji: ASV pastiprina spiedienu uz Kosovu muitas tarifu lietā (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Donalds Tramps.
Donalds Tramps. Foto: AFP/SCANPIX

ASV pastiprina spiedienu uz Kosovu, lai tā atceltu 100% muitas nodokli Serbijas ražojumiem, un Savienoto Valstu vēstnieks Filips Kosnets pēc Vašingtonas viedokļa izklāsta priekšlaicīgi pametis tikšanos ar Kosovas līderiem, ceturtdien ziņo mediji.

Kosovas televīzijas kanāls RTK ziņo, ka, priekšlaicīgi aizejot no tikšanās ar Kosovas premjerministru Ramušu Haradinaju, prezidentu Hašimu Tači un citām amatpersonām, Kosnets esot demonstratīvi aizcirtis durvis.

Atsaucoties uz avotiem, RTK vēsta, ka ASV vēstnieks esot brīdinājis par Vašingtonas sankcijām, ja Priština neatcels pērn ieviestos muitas tarifus Serbijas un Bosnijas-Hercegovinas precēm.

Komentārus no Kosneta vai citām ASV amatpersonām pagaidām nav izdevies iegūt.

Kosova ASV uzskata par savu tuvāko sabiedroto un aizstāvi starptautiskajā arēnā.

Pēc minētās tikšanās Haradinajs noraidīja bažas, ka, saglabājot jaunos muitas tarifus, Priština riskē sabojāt savas attiecības ar Vašingtonu.

"Amerika ir mana ģimene, un man ir milzīga cieņa pret to pat tad, kad mūsu viedokļi nesakrīt," žurnālistiem norādīja premjers.

Priština muitas tarifus Serbijas ražojumiem izsludināja novembrī, apsūdzot Belgradu, ka tā bloķējusi Kosovas uzņemšanu Interpolā.

Belgrada faktiski zaudēja kontroli pār pamatā albāņu apdzīvoto Kosovu 1999.gadā pēc NATO militārās iejaukšanās, bet 2008.gadā Priština vienpusējā kārtā pasludināja neatkarību no Serbijas.

Kosovas neatkarību jau atzinušas vairāk nekā 110 valstis, tostarp 23 no 28 ES dalībvalstīm, taču Serbija bijušo provinci joprojām uzskata par savas teritorijas sastāvdaļu. Šo nostāju atbalsta arī Belgradas sabiedrotā Krievija.

ASV un Eiropas Savienība (ES) vairākkārt aicinājušas Kosovu atcelt jaunieviestos muitas tarifus, taču Haradijans sākotnēji paziņoja, ka jaunie tarifi netiks atcelti, "kamēr Serbija neatzīs Kosovu kā neatkarīgu un suverēnu valsti".

Vēlāk viņš savu nostāju gan mīkstinājis, pieļaujot iespēju tarifus atcelt, ja Priština saņems "starptautiskas garantijas", ka sarunas ar Serbiju novedīs pie "savstarpējas atzīšanas".

Šonedēļ viņš ierosināja Kosovas un Serbijas attiecību normalizācijai sasaukt starptautisku konferenci, apsolot ka šādā gadījumā jaunie muitas tarifi tikšot atcelti.

Vienlaikus Kosovas premjers norādījis, ka ASV un ES jākļūst par konferences iznākuma garantiem.

Tikmēr Serbija atkārtoti paziņojusi, ka gatava atsākt dialogu ar Kosovu vienīgi pēc muitas tarifu atcelšanas.

Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs šo nostāju atkārtoti ceturtdien paudis vēstulē ASV prezidentam Donaldam Trampam.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu