Restaurētās Tutanhamona kapenes krāšņās fotogrāfijās

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/EPA/AFP/ScanPix

Pēc gandrīz dekādes smaga un rūpīga darba Ēģiptes restauratori atklājuši atjaunotās 18. dinastijas 13. Ēģiptes faraona Tutanhamona kapenes.

Paziņojumā Ēģiptes Senlietu ministrijas pārstāvis pastāstīja, ka līdz ar kapeņu iztīrīšanu un sienu gleznojumu restaurēšanu, Getty saglabāšanas institūts ar Ēģiptes Senlietu ministriju novērsa gadu laikā tūristu radītos bojājumus, kā arī veica darbus, lai kapenes nākotnē tik ātri nenolietotos.

Tutanhamons kļuva par Ēģiptes valdnieku jau deviņu gadu vecumā un valdīja nedaudz mazāk par desmit gadiem – no 1332. līdz 1323. gadam pirms mūsu ēras. 19 gadu vecumā Tutanhamons saslima un nomira. Lai arī faraona nāves apstākļi ir mīkla, tomēr pētnieki uzskata, ka viņš pēc ievainojuma kājā sasirga ar gangrēnu.

Par spīti īsajam valdīšanas laikam Tutanhamons ir slavenākais Ēģiptes faraons, pateicoties viņa greznajām kapenēm, kuras pirmo reizi pētnieki atklāja 1922. gadā. Kad arheologi iegāja kapenēs, viņi redzēja, ka tās ir gandrīz pilnīgi neskartas. Uz sienām bija brīnumaini zīmējumi, telpā atradās dažādi dārgumi, statuetes, eļļas un smaržvielas, kā arī trīs sarkofāgi, kas ievietoti viens otrā. Trešais sarkofāgs bija no zelta un tajā dusēja Tutanhamona mūmija.

Tutanhamona kapenes ātri vien piesaistīja pasaules tūristu uzmanību. Līdz 20. gadsimta 80. gadiem katru dienu kapenēs paviesojās līdz pat 4 tūkstošiem tūristu. Tajā laikā eksperti sāka aizdomāties par negatīvo efektu, kādu sniedz tāds tūristu daudzums. Līdz ar putekļiem, ko tūristi ienes no ārpuses, daži no tiem pat bija pamanījušies ieskrāpēt savus vārdus uz kapenes sienām. Paralēli tam gaisa mitrums un ogļskābā gāze ir rosinājusi sēņu vairošanos kapenēs. 2009. gadā kapenes apmeklētājiem tika slēgtas, uzsākot apjomīgus restaurācijas darbus.

Visbeidzot restauratoru komanda ir darbu pabeigusi un kapenes ir atkal atvērtas apmeklētājiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu