Slimo liellopu gaļa nonākusi ēdināšanas uzņēmumā "Lido" (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Slimo liellopu gaļa no Polijas nelielā apmērā nonākusi ēdināšanas uzņēmumā "Lido", pastāstīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

Viņa informēja, ka "Lido" saņēmis kopumā 27 kilogramus liellopu gaļas, tostarp deviņi kilogrami minētās liellopu gaļas ir uzņēmuma noliktavā, bet 18 kilogrami ir nosūtīti sabiedriskās ēdināšanas iestādēm.

Meistere atzīmēja, ka "Lido" būs jāiznīcina attiecīgā gaļa, kas atrodas uzņēmuma noliktavā, bet par sabiedriskajai ēdināšanai nosūtīto gaļu veikta pārbaude, lai noskaidrotu, vai izejviela ir izmantota ēdienu gatavošanā. "Pārbaudes laikā noskaidrots, ka atlikušie 18 kilogrami Polijas izcelsmes gaļas nav nonākuši sabiedriskajā ēdināšanā, bet gan izmantoti desu ražošanā. Visu saražoto produkciju uzņēmums ir apturējis - nekas no tās nav nonācis pie patērētājiem," sacīja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja.

Vienlaikus Meistere teica, ka gaļas lietošana uzturā nebūtu bijusi bīstama veselībai, jo to termiski apstrādā.

Tāpat viņa atzīmēja, ka "Lido" bija nodrošināta izsekojamības sistēma, kas dienestam ļāva operatīvi noteikt gan iegādātās izejvielas atlikumus, gan kādiem produktiem konkrētā gaļas partija izmantota, un nodrošināt izejvielas un produktu atsaukšanu no tirgus.

"Lido" Kvalitātes vadības un produktu attīstības daļas vadītāja Gunita Daine aģentūrai LETA apstiprināja, ka izsekojamības sistēma uzņēmumā ļāva nekavējoties konstatēt, ka deviņi no kopumā 27 kilogramiem attiecīgās gaļas atrodas "Lido" noliktavā un šī izejviela vēl nav izmantota, savukārt 18 kilogrami gaļas izmantoti desu ražošanā, bet nekas no minētā gaļas apmēra nav nonācis apritē. "Minētais gaļas daudzums pašlaik atrodas "Lido" noliktavās un sadarbībā ar PVD gaļa tiks iznīcināta atbilstoši pārtikas drošuma un higiēnas prasībām, lai novērstu jebkādus riskus par tās tālāko izplatību," viņa sacīja, piebilstot, ka gaļa nav nonākusi apritē nevienā ēdināšanas iestādē vai tirdzniecības vietā.

Daine arī uzsvēra, ka gaļa tika iepirkta, ievērojot visas atbilstošās normas, taču cieša un aktīva sadarbība ar PVD ļāva uzņēmumam laicīgi konstatēt neatbilstību, ņemot vērā ziņas, ka Polijas uzņēmuma dēļ kopumā 11 Eiropas Savienības (ES) valstīs nonākusi kvalitātes prasībām neatbilstoša gaļa.

Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma" ceturtdien, 31.janvārī, vēstīja, ka uzņēmums Polijā, apejot kontroles procesus, kauj un eksportē slimu liellopu gaļu. Vienlaikus PVD pārstāvji norādīja, ka Latvija no Polijas tikpat kā neimportē liellopu liemeņus, bet lielākoties jau apstrādātu gaļu, kam veiktas papildu pārbaudes.

Jau vēstīts, ka "Lido" konsolidētais apgrozījums 2017.gadā pieauga par 12,8% salīdzinājumā ar gadu iepriekš un sasniedza 50,933 miljonus eiro, bet grupas peļņa bija 1,07 miljoni eiro pretstatā zaudējumiem gadu iepriekš.

Uzņēmums dibināts 1991.gadā, un tā pamatkapitāls ir 1,292 miljoni eiro. Kompānijas patiesā labuma guvēji ir Gunārs Ķirsons un Krievijas pilsonis Vladimirs Šestakovs. "Lido" grupā ietilpst trīspadsmit restorāni un trīs veikali Rīgā un tās apkaimē, trīs restorāni Tallinā, divi restorāni "Kirsons" un ražotne Berlīnē, gaļas un kulinārijas ražotne, alus darītava un konditoreja Rīgā.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu