Viedā mobilo telefonu aksesuāru evolūcija

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Ja vēl jaunās tūkstošgades sākumā īpaša vērība tika piešķirta ārišķībām – jo košāks, neparastāks telefona korpuss, jo labāk, laiki ir mainījušies – šodien nozīme ir ne tikai ierīces dizainam, bet arī dažādiem aksesuāriem, ar kuriem to var salāgot. Aktuālā tendence: aksesuāri kļūst aizvien “gudrāki” un ļoti bieži apvieno vairākas funkcijas.

Mobilajiem telefoniem kļūstot pieejamākiem, ievērojami palielinājās pieprasījums pēc “citādiem” telefoniem, tāpēc tirgū parādījās ne vien oriģināla dizaina korpusi, kas piešķīra ierīcei jaunu skatu pāris sekundēs, bet arī ekskluzīvi telefoni, kuru noformējumā bija izmantots zelts, dimanti un pat kažokādas. Attīstoties tehnoloģijām, mobilie telefoni kļuva universālāki, bet to aksesuāri – tehniskāki. Vieni no pirmajiem praktiskajiem papildrīkiem, kas plaši tiek izmantoti joprojām, bija telefonu lādētāji un turētāji automašīnām un selfijkāti.

“Modernie telefoni paši par sevi ir ļoti daudzfunkcionālas ierīces, kas labi noder gan izklaidei, gan arī darba vajadzībām. Tomēr tieši aksesuāri ir tie, kas mums ļauj iegūt augstas kvalitātes fotogrāfijas, video un audio failus, vienmēr būt pārliecinātiem, ka ierīces ekrānu nepārņems “zirneklis”, tās akumulators neizlādēsies nepiemērotā brīdī u.tml.,” stāsta mobilo sakaru operatora BITE tehnoloģiju eksperts Dainis Dembovskis.

Viņš piebilst – dažādu dizainu vāciņi un maciņi joprojām ir viens no pieprasītākajiem mobilo telefonu aksesuāriem, turklāt ir ievērojami paplašinājusies to funkcionalitāte – mūsdienās telefona maciņš nereti pilda arī ierīces balsta, kredītkaršu un vizītkaršu turētāja, kā arī skaļruņa un pat viedtālruņa lādētāja funkcijas. Tomēr tas nav vienīgais mobilā telefona aksesuārs, kas gadu gaitā piedzīvojis iespaidīgu evolūciju.

Austiņas darbojas bez vadiem

Pirmās mobilo telefonu austiņas daudziem atmiņā palikušas ne tikai ar lielo spraudni, kas bija pielāgots telefona “ligzdai”, un salīdzinoši zemo skaņas kvalitāti. Tām bija raksturīga tikai viena austiņa, kas pildīja ierīces bezroku vadības sistēmas funkcijas. Lai gan laika gaitā arī telefoniem kļuva pieejamas “dubultās” austiņas tieši radio un audio ierakstu baudīšanai, ilgu laiku populāri bija dažādi kompaktie audio atskaņotāji, piemēram, “iPod” un “Walkman”.

Mūsdienās telefonu austiņas spēj nodrošināt tikpat augstas kvalitātes skanējumu kā mūzikas skaļruņi. Īpašs nopelns šajā ziņā ir pirmajiem viedtālruņiem, jo ar tiem varēja klausīties ne vien radio, bet arī atskaņot ierīcē glabātus mūzikas failus un straumēt mūziku tiešsaistē, tāpēc skaņas kvalitātei bija liela nozīme, skaidro Dembovskis.

Vēl vairāk – viedtālruņu ražotāji aizvien biežāk sāk atteikties ierīcēs no austiņu pieslēgvietām, piedāvājot lietotāju ērtībai bezvadu (Bluetooth) austiņas, kas īpaši populāras ir aktīva un veselīga dzīvesveida cienītāju vidū. Taču tās labprāt lieto arī citi, jo bezvadu austiņas ir ne tikai ērtas lietošanā – modernākajos modeļos ir iebūvēta atmiņas karte, tulkošanas un sporta aktivitāšu monitorēšanas funkcijas u.tml.

Foto: Publicitātes foto

Jāpiebilst, ka pirmais viedtālrunis, kurā nebija iebūvēta austiņu pieslēgvieta, bija “iPhone 7” ražošanu. Nu šo ideju ir pārņēmuši arī citi ierīču ražotāji. Proti, austiņu pieslēgvietas nav iebūvētas arī jaunākajos “Huawei” modeļos, piemēram, “Huawei Mate 20 Pro”, “Xiaomi” flagmaņos “MIX2” un “Mi 6”, kā arī “Sony Xperia XZ2”, “Nokia 8 Sirocco” u.tml.

Bezvadu lādētāji un ārējie akumulatori ir “must have”

Vēl ne tik senā pagātnē mobilo telefonu lādētāji sagādāja ne mazums galvassāpju – tie bija lieli un smagi, turklāt teju katram ražotājam bija savs lādētāja “ligzdu” standarts, kas radīja daudz neērtību. Viedtālruņu lietotāju dzīve ir daudz vienkāršāka, jo mūsdienās ir tikai dažu veidu lādētāju standarti: “Android” ierīcēm raksturīgs mirco USB vai Type C lādētāja standarts, bet “iOS” ierīcēm – Lightning. Jāteic gan, ka “Apple” arī sāk praktizēt Type C standartu – tas izmantots jau vairākos šī ražotāja datoru modeļos, kā arī jaunākajā planšetdatorā “iPad Pro”.

Palielinoties mobilā telefona lomai sabiedrībā, viena lietām, par ko ikdienā nopietni piedomā teju jebkurš lietotājs, bet īpaši – aktīvi ceļotāji un foto mīļotāji: kā nepalikt bez sakariem nepiemērotā brīdī. Tāpēc par vērtīgu aksesuāru ir kļuvis ārējais akumulators jeb t.s. “power bank”, kas ļauj uzlādēt telefona akumulatoru jebkurā vietā un laikā. Jaunuzņēmumu vidē ir bijuši arī mēģinājumi izveidot dažāda veida hibrīdaksesuārus, piemēram, naudas maku, kas aprīkots ar iespēju uzlādēt viedierīci, atklāj BITES tehnoloģiju eksperts.

Tāpat, ņemot vērā, ka mūsdienās laiks ir zelta vērtē, aizvien populārākās kļūst bezvadu lādēšanas ierīces, īpaši tādas, kas ne vien spēj uzlādēt ierīci ātri, bet arī vairākus telefonus vienlaikus. Tiesa, pavisam bez elektrības šajā gadījumā neiztikt, jo, lai šāds lādētājs varētu pildīt savas funkcijas, tam nepieciešama elektroenerģija.

Skaļruņi kļūst jaudīgāki un mobilāki

Gan BITES dati, gan arī dažādu pētījumu rezultāti liecina, ka audio un video satura patēriņš mobilajos telefonos strauji palielinās – cilvēki ne vien aktīvi straumē šajās ierīcēs savu iecienītāko mūziku, bet arī skatās filmas, ziņu pārraides u.tml. Tādēļ līdz ar bezvadu austiņu popularitāti palielinās arī bezvadu skaļruņu popularitāte. To piedāvājums mūsdienās ir tik plašs, ka sev piemērotāko var atrast ikviens.

Jāpiebilst, ka mūsdienās skaļruņi ir ne vien ļoti kompakti, bet arī var būt aprīkoti ar balss vadību un “gudro” personisko asistentu “Google Assistant”, kas atvieglo ne vien ierīces vadību, bet arī lietotāja ikdienu. Tāpat tajos var būt iebūvēts bezvadu lādētājs un interaktīvas gaismas, kas mūzikas baudīšanai piešķir pavisam citu “garšu”.

Selfijkāts pilda statīva funkcijas

Izrādās, šodien ierastais viedtālruņu aksesuārs ir izgudrots divas reizes. Pirmo reizi tas notika 1980.gadu sākumā pēc kāda starpgadījum Luvras muzejā, Parīzē. Toreiz japāņu inženieris Hiroši Ueda palūdza kādu bērnu nofotografēt viņu kopā ar sievu, taču mazais aizskrēja prom ar visu fotokameru. Pēc šī notikuma Hiroši izgudroja foto statīvu pašportretu uzņemšanai, uz kura varēja pieskrūvēt mazu kameru. Taču šis risinājums neguva lietotāju atsaucību.

Otro reizi tas notika aptuveni 2003.gadā, kad kanādietis Viens Fomms sāka tirgot manuālo teleskopisko statīvu “Quik Pod”, kas ļauj izstiept telefonu rokā un uzņemt attēlus ar tālvadības pulti. Šis izgudrojums ļāva fotografēt un filmēt visniedomājamākajās vietās un pozās, tāpēc ātri vien iemantoja lielu popularitāti. Vēl vairāk – pateicoties Fomma izgudrojumam, pašbilžu uzņemšana pasaulē ir kļuvusi tik populāra, ka selfijkātus mūsdienās ir aizliegts ienest dažādos koncertos, sporta pasākumos vai muzejos.

Starp citu – zinātāji lēš, ka īpaši parocīgi ir t.s. trijkāji jeb daudzfunkcionālie selfijkāti, kurus var izmantot gan kā klasisko selfijkātu, gan arī kā statīvu.

“Kā redzams, mobilā telefona aksesuāru evolūcija ir cieši saistīta ar tā tehnisko iespēju paplašināšanos, turklāt – kopš mobilais telefons kļuvis par multifunkcionālu ierīci, kuru ikdienā izmantojam ne tikai zvanīšanai un īsziņu sūtīšanai, īpašu vērību lietotāji piešķir tieši to aksesuāru kvalitātei. Tas liek domāt, ka šo papildrīku evolūcija vēl nav galā!” tā Dembovskis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu