Ieslodzītie Katalonijas separātistu līderi pirms tiesas tiek pārvesti uz Madridi (4)

LETA/AP/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Spānijas varasiestāde piektdien pārvedīs no Katalonijas uz Madridi deviņus ieslodzītos Katalonijas līderus un aktīvistus, kuriem būs jāstājas tiesas priekšā par dumpi un valsts līdzekļu izšķērdēšanu.

Tiesas prāva sāksies 7.februārī vai 12.februārī, paziņoja Augstākās tiesas prezidents Karloss Lesmess. Tiesas priekšā būs jāstājas arī trīs katalāņiem, kuri apsūdzēti par nepakļaušanos un valsts līdzekļu izšķērdēšanu.

Gatavojoties tiesas prāvai, tiesnesis Manuels Marčena deva rīkojumu līdz 2.februārim pārvietot apsūdzētos tuvāk Augstākajai tiesai, kas atrodas Madridē.

Katalonijas reģionālās policijas konvoji agri piektdienas rītā sāka pārvest apsūdzētos - septiņus vīriešus un vienu sievieti - no trim cietumiem uz labošanas iestādi "Brians 2", no kurienes Spānijas civilā gvarde transportēja viņus tālāk uz Madridi.

Prokuratūra ir pieprasījusi apsūdzētajiem ilgus cietumsodus - līdz pat 25 gadiem cietumā.

Katalonijas valdība 2017.gada 1.oktobrī, par spīti Madrides aizliegumam, sarīkoja referendumu, kurā vairums dalībnieku atbalstīja Katalonijas neatkarību, un reģionālais parlaments 27.oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas.

Spānijas Senāts drīz pēc tam nobalsoja par tiešās pārvaldes atjaunošanu Katalonijā, un toreizējais Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs atlaida Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas.

Tomēr šajās vēlēšanās separātistiem izdevās saglabāt vairākumu reģionālajā parlamentā.

Tikmēr vairāki reģiona līderi, arī Katalonijas ekspremjers Karless Pudždemons, aizbēga no valsts, kamēr citi nonāca cietumā.

Septiņi katalāņu politiķi, kas pēc neatkarības centienu izgāšanās aizbēga uz ārvalstīm, netiks tiesāti, jo Spānija neparedz iespēju tiesāt viņus aizmuguriski. Tostarp tiesāts netiks arī Pudždemons, kurš šobrīd dzīvo trimdā Beļģijā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu