Talibi: Tramps pret iespēju izvest karaspēku no Afganistānas izturas nopietni

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidents Donalds Tramps pret iespēju izvest karaspēku no Afganistānas izturas nopietni, piektdien ziņu aģentūrai AFP pauda talibu runasvīrs Zabihulla Mudžahids.

Dienu iepriekš ASV atzina, ka sarunas ar talibiem ir "uz pareiza ceļa", raisot pieņēmumus, ka centienos izbeigt 17 gadus ilgušo konfliktu noticis svarīgs pavērsiens.

Pēc visa spriežot, iespaidu uz sarunu gaitu, kas kulminēja aizvadītajā nedēļā ar sešām sanāksmju dienām, atstājusi ASV prezidenta, kā noprotams, dedzīgā vēlēšanās izvest karaspēku.

"Tika panākta vienošanās par pamata ietvariem, un to īstenojot un ja amerikāņi spers godīgus soļus un patiesi pie tās pieturēsies, tad, ja Dievs vēlēsies, mēs ceram, ka amerikāņi izbeigs Afganistānas okupāciju," sacīja Mudžahids.

"Šķiet, ka Tramps izturas nopietni."

Ārvalstu karaspēka izvešana ir pirmais mērķis, uzsvēra talibu pārstāvis.

"Otrkārt, mēs gribam islāmiskas sistēmas izveidošanu." Šis mērķis būtu panākams "sarunu ceļā ar dažādām politiskām pusēm, pat ja tās līdz šim bijušas zem iebrucēju lietussarga", skaidroja Mudžahids.

Talibi negrasās monopolizēt varu, viņš piebilda.

Šī sistēma būtu balstīta šūras jeb padomes principos, lēmumus pieņemot islāma ekspertiem, savu ieguldījumu dodot arī "tautas un zinātnieku pārstāvjiem".

Talibi ir noskaņoti "simtprocentīgi optimistiski", ka šādu sistēmu iespējams izveidot.

Nākamā sarunu kārta ar ASV Dohā, Katarā, sāksies 25.februārī, viņš piebilda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu