Lietuva noraidījusi lūgumu atdot Izraēlai Viļņas gaona mirstīgās atliekas (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Lietuva piektdien paziņojusi, ka noraidījusi Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu lūgumu atdot izcilā astoņpadsmitā gadsimta Lietuvas rabīna - Viļņas gaona - mirstīgās atliekas, lai tās varētu pārapbedīt Izraēlā.

"Mēs saņēmām laipnu lūgumu apsvērt, vai Viļņas gaona mirstīgās atliekas varētu pārvest uz Izraēlu," ziņu aģentūrai AFP sacījis premjerministra Sauļus Skverneļa padomnieks iekšpolitikas un nacionālās drošības jautājumos Arnolds Pikžirnis.

Pēc viņa teiktā, šis lūgums izteikts nedēļas sākumā, kad abu valstu premjeri tikās Jeruzalemē, taču noraidīts, jo "Viļņas gaons ir neatņemama Lietuvas ebreju kopienas un Lietuvas vēstures daļa".

Kā ziņu aģentūrai BNS pastāstījusi Lietuvas ebreju kopienas priekšsēdētāja Faina Kukļanska, kas arī bija klāt premjeru sarunā, viņa Izraēlas valdības vadītāju informējusi, ka "Lietuvas ebreju kopiena šo jautājumu pat neapsver".

Kukļanska uzsvērusi, ka Viļņas gaona mantojums ir būtiska Lietuvas ebreju vēstures daļa.

Šo informāciju pagaidām nav komentējis nedz Izraēlas premjerministra pārstāvis, nedz Izraēlas vēstnieks Viļņš Amirs Maimons, bet vēstnieks arī nav atklāti noliedzis, ka Netanjahu izteicis tādu lūgumu.

Pēc vairāku avotu ziņām, Netanjahu šo ideju pirmoreiz privātā kārtā izteicis pērn augustā, apmeklējot Viļņas gaona kapu Lietuvā.

Kā aģentūrai BNS sacījusi par neseno premjeru tikšanos informēta amatpersona, Izraēlas valdības vadītājs saņēmis uzaicinājumu atbraukt uz Lietuvu 2020.gadā, kad tiks pieminēta 300.gadskārta kopš Viļņas gaona dzimšanas.

Elija Ben Solomons Zalmans jeb Viļņas gaons (1720-1797) bija slavenākais astoņpadsmitā gadsimta Lietuvas rabīns, daudzu jūdaisma reliģisko tekstu autors un garīgais skolotājs, viena no ietekmīgākajām rabīniskā jūdaisma autoritātēm kopš Viduslaikiem. Saskaņā ar viņa pārliecību, lai izprastu jūdaisma mācību, ir svarīgi pārzināt matemātiku, astronomiju, ģeogrāfiju, zooloģiju, botāniku un valodniecību.

Lielāko mūža daļu viņš nodzīvojis Viļņā, tur arī miris un apglabāts Šnipišķu vecajos ebreju kapos, bet padomju okupācijas gados pārapbedīts Viļņas Suderves kapsētā.

2020.gadu, kad apritēs 300 gadi kopš viņa dzimšanas, Lietuvas Seims pērn nolēma pasludināt par Viļņas gaona un Lietuvas ebreju vēstures gadu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu