LNMM Henrija Klēbaha gleznu izstāde "Pasaules malā"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Henrija Klēbaha portrets
Henrija Klēbaha portrets Foto: No Henrija Klēbaha ģimenes arhīva

No 16. februāra līdz 31. martam LNMM galvenās ēkas 4. stāva izstāžu zālēs (Rīgā, Jaņa Rozentāla laukumā 1) ciklā “Paaudze” skatāma Henrija Klēbaha gleznu izstāde “Pasaules malā”, kas tapusi sadarbībā ar māksliniekiem Artūru Arni un Lieni Mackus.

Henrijs Klēbahs ir pazīstams kā pilsētu, lauku un skarbo ziemeļu ainavu gleznotājs, kuru visa mūža garumā nodarbināja jaunu motīvu un noskaņu meklējumi. Eksperimentējot ar visdažādākajiem materiāliem, izteiksmes līdzekļiem, rakursiem un formu, mākslinieku pavadīja nenogurstoša vēlme jaunatrasto nemitīgi pārradīt, nereti mērķa sasniegšanai ziedojot darbu stilistisko viengabalainību.

Henrijs Klēbahs glezno tēva Eduarda Klēbaha portretu
Henrijs Klēbahs glezno tēva Eduarda Klēbaha portretu Foto: No Henrija Klēbaha ģimenes arhīva

Izstādē būs pārsvarā eksponētas 20. gadsimta 60. un 70. gados radītas monumentālās ziemas ainavas, kā arī liriskāki pilsētu skati, atklājot gleznotājam tuvo ziemu kā pateicīgu tēmu žanra iespēju testēšanai un bagātīgu izejmateriālu eksperimentiem ar mākslinieciskajiem izteiksmes līdzekļiem.

Henrijs Klēbahs darbnīcā
Henrijs Klēbahs darbnīcā Foto: No Henrija Klēbaha ģimenes arhīva

Tāpat, iedvesmojoties no vecmeistara gleznām, izstādē būs iespējams redzēt Artūra Arņa un Lienes Mackus telpiskās un skulpturālās instalācijas. Tās raksturo ainaviskas struktūras un formas, abstrahētajiem un mistificētajiem tēlniecības objektiem atgādinot arhetipiskus pirmtēlus vai šamaniskas vīzijas. Arnim un Mackus līdzīgi Klēbaham būtiski ir vizuālie impulsi, ar gaismas, skaņas, temperatūras un novietojuma aranžējumiem aktivizējot pieklusinātākās vai dramatiskākās noskaņas. Aktualizējot vecmeistara radošo mantojumu, kā arī atzīmējot Klēbaha deviņdesmit gadu jubileju, ir tapusi dialoga formāta izstāde, ļaujot pagātnes mantojumam sintezēties ar mūsdienu mākslinieku redzējumu.

Izstādes atklāšana 2019. gada 15. februārī plkst. 18.00.

Henrija Klēbaha portrets darbnīcā. No Henrija Klēbaha ģimenes arhīva
Henrija Klēbaha portrets darbnīcā. No Henrija Klēbaha ģimenes arhīva Foto: Juris Krieviņš
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu