Kučinskis: FM paziņojums par negatīvu fiskālo telpu ir ierasta prakse

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis.
Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis. Foto: Valsts kanceleja

Finanšu ministrijas (FM) pagājušās nedēļas paziņojums par topošā valsts budžeta negatīvu fiskālo telpu ir ierasta prakse, ar ko saskaramies katru gadu budžeta veidošanas pirmajā etapā, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pauda Saeimas deputāts, ekspremjers Māris Kučinskis (ZZS).

Kā ziņots, FM piektdien paziņoja, ka 2019.gada fiskālā telpa būs negatīva 34 miljonu eiro apmērā.

Kučinskis šorīt televīzijā komentēja, ka budžeta veidošana vienmēr ir sastāvējusi no vairākiem etapiem, proti, vispirms FM pasaka, ka "nekādas fiskālās telpas nav", pēc tam "tiek meklēts un kaut kas arī atrasts". Tālāk parasti seko budžeta pieprasījumi no ministrijām, kas var sasniegt miljardu eiro, bet beigās vienalga budžets tiek pieņemts saprāta robežās, novērojis Kučinskis.

"Šobrīd ir pirmais etaps, un FM, kā vienmēr, pasaka: "Zēni, esiet ļoti uzmanīgi, mums nav brīvās vietas, kur kaut ko likt iekšā!"" - valsts budžeta veidošanas gaitu komentēja opozīcijā palikušās Zaļo un zemnieku savienības politiķis.

Kā ziņots, saskaņā ar FM aprēķiniem, šajā un nākamajos divos gados vispārējās valdības budžeta bilance pie nemainīgas politikas, pieskaitot fiskālā nodrošinājuma rezervi, ir mazāka nekā pieļaujamā bilance. Tas nozīmē, ka fiskālā telpa ir negatīva. 2019.gadā tās indikatīvais apmērs ir -34 miljoni eiro, pauda ministrijā.

Ministru kabinets šonedēļ lems par FM priekšlikumu šim un turpmākajiem gadiem paredzēt fiskālās nodrošinājuma rezervi 0,1% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas pēc iepriekšējām aplēsēm veido 31 miljonu eiro.

Saskaņā ar Fiskālās disciplīnas likuma noteikumiem valdībai ir jāpieņem lēmumi par atbilstošiem ieņēmumu vai izdevumu pasākumiem, lai šo iztrūkumu likvidētu.

FM uzsvēra, ka ir ļoti svarīgi nekavējoties turpināt darbu pie budžeta likumprojektu sagatavošanas, lai pēc iespējas ātrāk nodrošinātu nozaru prioritāšu īstenošanu, kā arī turpmākos darbus pie nākamā gada valsts budžeta sagatavošanas.

Saskaņā ar Ministru kabinetā apstiprināto valsts budžeta izstrādes grafiku šā gada budžeta projektu valdība varētu apstiprināt 5.martā un Saeimā budžetu plānots iesniegt 8.martā.

Fiskālās disciplīnas padome 2018.gada decembrī paziņoja, ka 2019.gada budžetā varētu būt jāmazina izdevumi par 140,9 miljoniem eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu