"Es tevi atradīšu, un tu nedzīvosi!" Kas notiek aiz cietuma restēm Igaunijā? (5)

TVNET/Postimees
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Dzīve Igaunijā ik gadu kļūst arvien drošāka, taču to nevar teikt par situāciju cietumos - noziegumi tur tiek pastrādāti ik dienas un par cietušajiem nereti kļūst cietuma uzraugi, ziņo portāls "Postimees". 

"Man p***j, atsēdēšu pāris gadus ilgāk, bet iziešu, atradīšu tevi un nositīšu. Zvēru pie visiem svētajiem, kas man vēl atlikuši. Zvēru!" - tādus draudus cietumsargam izteica 34 gadus vecais Maivo Kedri, kas Tartu cietumā izcieš sodu par izvarošanu un laupīšanu.

Līdzīgu draudu, kas vērsti pret apsargiem, nav mazums. Citreiz Kerdi sargam rādīja uzasinātu zobu suku. "Nogalināšu tevi, ja neizvedīsi mani pastaigāties!" viņš piedraudēja. 

Ar nāves draudiem nācies saskarties gandrīz ikvienam cietuma uzraugam. 

"Es tevi atradīšu, un tu nedzīvosi. Atradīšu tevi ārpusē, un tu gulēsi grāvī," solīja 34 gadus vecais Romāns Gotsins. Viņam par saviem vārdiem nācās atbildēt - ieslodzījumā būs jāizcieš papildu gads.

"Man atlicis vēl gads, bet pēc tam es tevi atradīšu un ar vāli salauzīšu ceļus!" 47 gadus vecajam Albertam Pau par šiem draudiem Tartu cietumā nāksies aizvadīt papildus deviņus mēnešus.

2018.gadā tiesas priekšā stājās Jurijs Ustimenko, kurš ieslodzījuma vietā mēģināja pārgriezt apsargam rīkli ar žileti.

"Tikai nedaudzos gadījumos cietumsargi gūst kādas nopietnas traumas," cenšas mierināt Igaunijas Tieslietu ministrijas preses sekretāre ieslodzījuma vietu jautājumos Kristīne Rammusa. "Protams, tehnika un apmācības nākotnē palīdzēs veicināt apsargu drošību, taču jāņem vērā, ka patlaban cietumā galvenokārt atrodas bīstami noziedznieki."

Jandāliņi un bumbas trauksme

Virumā cietumā, kas atrodas Jehvi, pagājušā gada maijā 18 gadus vecie Edgars Ivanovs un Nikolajs Semčenko, kā arī vēl divi nepilngadīgie, izlēma sarīkot dumpi. 9.maija vakarā visi četri vienlaicīgi sasita tualetes podus, un no viņu kamerām pa cietumu sāka plūst ūdens. Kameru lodziņi bija aizlīmēti ar papīra gabaliem. Kad cietumsargi ar ekipējumu iegāja kamerās, noziedznieki viņiem uzbruka, klūpot virsū un sitot pa vairogiem. Jaunieši aicināja citus ieslodzītos darīt tāpat. Taču apsargiem izdevās briestošo dumpi savaldīt.

2016.gada oktobrī Igaunijas policija saņēma biedējošu zvanu. ""Islāma valsts" vārdā ziņoju, ka Tallinas lidostā un lidmašīnā uz Parīzi ir bumbas," angļu valodā paziņoja zvanītājs. Lidostā tika veikta evakuācija un aizturēti reisi. Nekādus spridzekļus neatrada.

Izrādījās, ka Virumā ieslodzītais 25 gadus vecais Viktors Kuzņecovs bija paņēmis kameras biedra mobilo telefonu un tik dīvaini izklaidējās. Viltus spridzināšanas draudi viņam beidzās ar 18 000 eiro sodu. Cik lidostai un aviokompānijām izmaksāja reaģēšana uz bumbu draudiem, nav zināms. Tas nebija vienīgais Kuzņecova pārkāpums - viņš arī kamerā dedzinājis papīrus, bojājis kameru un uzbrucis apsargam.

Virumā cietumā pastrādā visvairāk pārkāpumu. "Tur ieslodzīti jauni cilvēki, nepilngadīgie," saka Rammusa.

Narkotikas uz vēstuļpapīra

Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, 2018.gadā cietumu sienās visvairāk palielinājās ar narkotikām saistīto noziegumu skaits. Ieslodzītajiem cietuma sienās izdodas tikt pie narkotikām un aizliegtajām vielām, par ko visbiežāk uzzina no urīna analīzēm. Bet citreiz ieslodzītos pieķer "pie rokas".

Tartu cietumā tika atklāts viltīgs mēģinājums ievest cietumā narkotikas. Pārbaudot cietumā saņemtos sūtījumus, darbiniekiem aizdomīga šķita kāda aploksne, kurā atradās vēstule uz četrām papīra lapām. To nosūtīja uz tiesu ekspertīzi. Izrādījās, ka vēstuļpapīrs bija piesūcināts ar psihotropo vielu sarakstā iekļauto metanonu.

Ne vienmēr cietumā atklātos noziegumus pastrādā ieslodzītie. Šajā gadījumā sodīts tika vēstules sūtītājs.

Tomēr vairums vardarbības epizožu notiek ieslodzīto starpā. Bez kautiņiem un pārkāpumiem, kas saistīti ar narkotikām, cietumnieki laiku pa laikam sadedzina dažādas mantas.

Igaunijas Tieslietu ministrija norāda, ka cietumos atklāto noziegumu skaits pakāpeniski aug. Tas liecina, ka arvien efektīvāk tiek izmantotas tehnoloģiskās iespējas un arī cietuma uzraugi kļūst arvien pieredzējušāki.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu