Itālija atsakās atzīt Gvaido par Venecuēlas pagaidu prezidentu (1)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Venecuēlas parlamenta spīkers Huans Gvaido
Venecuēlas parlamenta spīkers Huans Gvaido Foto: AP/Scanpix

Itālija pirmdien atteicās sekot vairāku citu Eiropas Savienības (ES) valstu piemēram un atzīt Venecuēlas parlamenta spīkeru Huanu Gvaido par pagaidu prezidentu.

"Itālija atbalsta Venecuēlas tautas vēlmi drīzumā sarīkot brīvas un caurskatāmas prezidenta vēlēšanas mierīgā un demokrātiskā procesā, kurā būtu ievēroti pašnoteikšanās pamatnosacījumi," teikts valdības paziņojumā.

Citu lielo ES valstu, arī Vācijas, Lielbritānijas un Francijas, lēmums par Venecuēlas valsts galvu atzīt nevis Nikolasu Maduro, bet Gvaido, Romas paziņojumā konkrēti nav minēts.

Tomēr Itālija piekritusi piedalīties ES un Latīņamerikas valstu izveidotajā starptautiskajā kontaktgrupā, lai sekmētu jaunu prezidenta vēlēšanu sarīkošanu Venecuēlā.

Itālijas koalīcijas valdībā pastāvošo domstarpību dēļ Roma pirmdien nobloķēja kopīgu ES paziņojumu Venecuēlas jautājumā.

Itālijas populistiskā Pieczvaigžņu kustība (M5S) pauda bažas, ka, piespiežot Maduro pamest prezidenta amatu, Venecuēlā izraisīsies haoss, kāds jau pieredzēts Lībijā, Afganistānā un Irākā. M5S koalīcijas partneri - galēji labējā Līga - vēlas, lai Maduro amatu pamet.

Kā ziņots, 23.janvārī Gvaido pasludināja sevi par Venecuēlas pagaidu prezidentu, tā mēģinot gāzt prezidentu Nikolasu Maduro. Tūlīt pēc tam vairākas valstis - arī ASV, Kolumbija, Argentīna, Brazīlija, Čīle un Kanāda - atzina Gvaido par likumīgo Venecuēlas prezidentu.

FOTO: 80% Venecuēlas galvaspilsētas palikuši bez elektrības

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu